Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nordiska motståndsrörelsen är redan idag Sveriges mest våldsamma och mest konfrontativa vit makt-grupp. Detta trots att de de senaste åren satsat på att bredda rörelsen och aktivt försökt värva nya medlemmar. Idag erbjuder organisationen en mängd aktiviteter; från sygrupper, föreläsningar, grillkvällar till kampförberedande träning och propagandaspridning – till uniformerade demonstrationer och uppmärksamhetssökande aktioner.

Läs också: Splittring i NMR -fler framstående profiler lämnar

Att organisationen dessutom beslutat sig för att satsa på kommunalval på tre orter i Sverige syntes i Expos årsrapport. 2018 kunde vi se rekordmånga aktiviteter i den svenska vit makt-miljön, framförallt berodde detta på NMR.

Men det önskade valresultatet uteblev och när den gröna röken skingrats blev det tydligt att målsättningen varit orealistisk. Det som hela tiden varit den nuvarande ledaren Simon Lindbergs ambition, att stå utan konkurens som den enande kraften i den svenska vit makt-miljön efter att Svenskarnas parti kraschade 2015 (samma år som Lindberg tog över makten), har misslyckats. Att vara både elitistisk och inkluderande, både radikal spjutspets och ”folkrörelse”, var enklare sagt än gjort. Alternativ för Sverige hade lockat till sig de flesta vit makt-rösterna i valet och föreningen Det fria Sverige, som i slutet av 2018 realiserade sitt ”Svenskarnas hus”, hade bättre chanser att ge sken av att vara en folkrörelse för nationalistiskt samkväm. 

Kvar efter valfiaskot fanns medlemmar som pressats hårt att bidra, många för en strategi de inte själva tror på. Det finns nämligen inget i NMR:s ideologi som är förenligt med demokrati och parlamentarism, med en fungerande rättsstat, med yttrandefrihet och jämlikt människovärde. Som uttalat nationalsocialistisk organisation är målet revolution och en framtida nordisk, ”rasren”, självförsörjande stat. I deras önskestat ska det finnas en folkdomstol som ska ha mandat att döma i de ”svåra fallen av folkförräderi”.   

Risk för mer våld

Nu gror missnöjet med ledningen och organisationens vägval, framförallt från de mer hårdföra aktivisterna. Sorgligt nog kan vi konstatera att kraven på radikalisering ser ut att föda ytterligare en aktiv grupp som kommer att agera parallellt med NMR. Och det är de aktivister som mest aktivt odlat den revolutionära framtoningen och NMR:s våldskapital som bryter sig loss för att gå sin egen väg.

Detta har redan tidigare skett i mindre skala. Som de enstaka aktivisterna i Göteborg som för ett par år sedan bildade en egen terrorcell och tillverkade och placerade ut tre bomber, varav två detonerade. Måltavlorna var som väntat politiska meningsmotståndare och flyktingboenden.

Och för bara tre veckor sedan skrev vi om den vapentillverkning som två aktivister ur motståndsrörelsen åtalas för.

Det vi ser nu verkar vara att en större organiserad grupp väljer mer radikala metoder för att föra sin kamp. Att de individer som ingår i den nya utbrytargruppen har tillgång till vapen om de skulle önska bör det inte råda något inget tvivel om. Den pågående splittringen i NMR innebär alltså ett stort och reellt terrorhot.