Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Klas Lund, 51, Grängesberg. Fälld för elva brott. Ledare för Nordisk styrka och tidigare ledare för NMR. Dömdes som 18-åring för dråp efter en uppmärksammad dödsmisshandel med rasistiska motiv i Nynäshamn. Var i början av 1990-talet aktiv i Vitt ariskt motstånd och dömdes till sex års fängelse för att med vapen ha rånat en bank i Vemdalen. Dömd för grovt vapenbrott efter att polisen hittat en skarpladdad pistol av grov kaliber vid ett tillslag 2003.

Anders Rydberg, 35, Stockholm. Fälld för 20 brott, framförallt trafikförseelser. Ställföreträdande ledare för Nordisk styrka och tidigare chef för NMR:s näste 1. Dömdes för våldsamt upplopp efter attacken mot demonstrationen i Stockholmsförorten Kärrtorp 2013. Åtalades så sent som i juni för vapenbrott efter att polisen hittat 189 hagelpatroner och 41 burkar med pepparspray i en lägenhet han har tillgång till, samt för förberedelse till grovt vapenbrott efter att polisen funnit delar till ett rörvapen vid samma tillslag.

Hakon Forwald, 40, Ludvika. Ostraffad. Sitter i ledningsrådet för Nordisk styrka. Norrmannen har länge tillhört ledarskiktet i NMR som chef över organisationens norska del.

Emil Hagberg, 35, Sunnansjö. Fälld för 19 brott. Sitter i ledningsrådet för Nordisk styrka. Har dömts för hets mot folkgrupp fem gånger, för våldsamt upplopp tre gånger samt för misshandel och vapenbrott. Var länge framträdande i NMR och delaktig vid attacken mot demonstrationen i Kärrtorp 2013.

Niklas Yngwe, 30, Flen. Fälld för sex brott. Ingår i ledningsrådet för Nordisk styrka och var tidigare ledare för NMR i Sörmland, Östergötland, Västmanland och Örebro län. Dömdes 2017 för en attack med pepparspray och innehav av ett knogjärn i Stockholm. Deltog så sent som i juli vid NMR:s demonstration på Almedalsveckan i Visby. 

Julius Blomberg, 30, Mariefred/Södertälje. Fälld för 14 brott. Profilerad i Nordisk styrka. Dömd för våldsamt upplopp efter att ha deltagit vid attacken i Kärrtorp 2013. Även dömd för bland annat skadegörelse, våldsamt motstånd och brott mot knivlagen. Står åtalad för samma brott som Anders Rydberg, se ovan. Blomberg började sin bana i vit makt-miljön i NSF kring mitten av 2000-talet.

Fredrik Kosonen, 22, Vagnhärad. Fälld för 17 brott. Profilerad i Nordisk styrka och tidigare Stockholmsansvarig inom NMR. Fälldes för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med attacken i Kärrtorp 2013. Står åtalad för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med Bokmässan i Göteborg 2017. Han har dessutom nyligen åtalats för misshandel efter att ha kastat smällare in mot en tjänsteman på USA:s ambassad i Stockholm, samt för att ha förvarat en yxa, två knivar samt ett knogjärn i bilen i Nyköping.

Philip Olsson, 25, Stockholm. Fälld för 13 brott. Långvarig medlem i NMR och profilerad i nya Nordisk styrka. Delaktig vid attacken i Kärrtorp 2013. Står åtalad för brott mot knivlagen och våld mot tjänsteman, för att ha slagit en polis i huvudet med en megafon.

Oscar Bergström, 24, Stockholm. Fälld för sju brott, bland annat misshandel, våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. Tidigare ansvarig för NMR:s filmproduktion. Delaktig vid attacken mot demonstrationen i Kärrtorp 2013. Står åtalad för att i Almedalen 2018 ha försökt att hjälpa en nazist som gripits att fly från polisen.

Text & research: Robin Folkö, Eskilstuna-Kuriren
Research: Jonathan Leman, Expo

Ämnen i artikeln