Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Misstankarna gäller en händelse som ska ha utspelat sig i Tyresö, strax utanför Stockholm, under natten till söndag. Enligt uppgifter till Expo ska offret vara en 25-årig man, även han tidigare en framträdande aktivist i Nordiska motståndsrörelsen. Om han också är medlem i Nordisk styrka har inte kunnat bekräftas. Enligt de uppgifter Expo tagit del av ska offret ha utsatts för kraftigt våld mot huvudet och ha blivit illa skadad. Hans hälsotillstånd är i nuläget okänt. 

Händelsen ska ha utspelat sig i anslutning till en lägenhet där den äldre av de två misstänkta ska bo tillsammans med sin flickvän. Enligt de uppgifter Expo tagit del av har det under kvällen varit fest i lägenheten och ett antal personer med koppling till vit-makt miljön ska ha befunnit sig i bostaden när misshandeln skedde.

Den misstänkta 25-åringen dömdes så sent som i den gångna veckan, i en dom som ännu inte vunnit laga kraft, till tre månaders fängelse för våldsamt upplopp. Han är sedan tidigare dömd för bland annat misshandel och försök till våld mot tjänsteman.

Den misstänkta 24-åringen är sedan tidigare dömd för bland annat våldsamt upplopp och brott mot knivlagen. Han står för närvarande också åtalad i två andra mål. I det ena åtalas han för misshandel, vapenbrott och hets mot folkgrupp. I det andra åtalas han för ytterligare ett fall av hets mot folkgrupp. I det sistnämnda målet hölls huvudförhandling i måndags. En huvudförhandling 24-åringen missade eftersom han redan då hade anhållits av polis.

De båda misstänkta förnekar brott och åklagaren har fram till den 1 april att väcka åtal eller begära omhäktning.

Ämnen i artikeln