Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Överfallet skedde vid en bensinmack i Västerås i mitten av april i år. Mannen, som varit på en gårdsfest, skulle köpa cigaretter då den 20-åriga nazisten och hans kamrat gav sig på honom. Allting fångades av övervakningskamerorna på macken.

Enligt åklagaren präglades misshandeln av hänsynslöshet och råhet.

Under rättegången berättade den misshandlade mannen hur han fick ta emot flera slag av 20-åringen. Sen upphörde misshandeln för ett ögonblick innan den återupptogs. Då var även 17-åringen med och slog.

När mannen föll fortsatte slagen. Båda gärningsmännen ska ha stampat misshandelsoffret i ansiktet flera gånger. Samtidigt ska duon ha uttalat olika rasistiska förolämpningar. Båda erkänner att de varit delaktiga i misshandeln, men säger att de provocerades.

Nu har det rättsliga efterspelet haft sin gång. 20-åringen döms till fängelse i ett år och nio månader. 17-åringen för ungdomsvård i åtta månader.

20-åringen är sedan tidigare känd för sitt samröre med nazistiska Svenskarnas parti i Västeråstrakten. Under rättegången som hölls i Västmanlands tingsrätt sa ett vittne att 17-åringen delade 20-åringens åsikter.

Båda de dömda var sedan tidigare kända av polisen. 20-åringen har figurerat i flera brottsutredningar. Senast i slutet av maj dömde Svea hovrätten 20-åringen för försök till grov misshandel. Straffet blev då 10 månaders fängelse. 17-åringen är tidigare straffad för bland annat våld mot tjänsteman.