Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 12 juni förra året som 39-åringen oprovocerat misshandlade en man vid Mariatorgets tunnelbanestation i Stockholm. I Stockholms tingrätts dom framgår det att det rör sig om ett hatbrott.

39-åringen skrek "sieg heil" och gjorde en så kallad hitlerhälsning på tunnelbanestationen innan han gick fram till en mannen och sa "vad gör du din svartskalle i mitt land". Direkt efter började 39-åringen misshandla mannen med sparkar. Under misshandeln fortsatte han att göra hitlerhäslningen.

Fortsatt aggressiv

39-åringen avvek efter misshandeln från platsen men omhändertogs av två ordningsvakter. 39-åringen fortsatte uppträda aggressivt, men ordningsvakterna lyckades hålla honom till polisen anlände.

I polisbilen utropade 39-åringen enligt förundersökningen "SMR, hata, hata, jag hatar alla jävla svartskallar." SMR är en förkortning för den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen

Stockholms tingsrätt dömer mannen för grov misshandel, hets mot folkgrupp, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd till tio månader fängelse. Mannen är tidigare dömd, bland annat för misshandel och narkotikabrott.