Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i fredags efter en antirasistisk demonstration i Bari som Europaparlamentarikern Elonora Forenza och hennes vänner från det italienska kommunistpartiet Partito della Rifondazione Comunista (PRC) stötte på en grupp från den fascistiska organisationen CasaPound.

Mishandlades med kedjor

Vid CasaPounds högkvarter blockerade ett tjugotal anhängare från CasaPound vägen för en eritreansk kvinna och hennes bebis, berättar Forenza till Vice. När hon och hennes vänner pratade med kvinnan ska mobben ha rusat efter dem och skrikit att detta är ”deras territorium”.

Forenza berättar till Vice att CasaPound anhängarna knuffade upp henne mot en vägg. Två av hennes kamrater blev brutalt misshandlade med metallkedjor.

”Min assistent blev allvarligt skadad i huvudet. Han förlorade mycket blod och jag blev väldigt oroad att något allvarligt skulle hända med honom." Enligt Forenza var minst fem personer delaktiga i misshandeln som upphörde först när CasaPound-anhängarna upptäckte en annan grupp vänsterdemonstranter och jagade efter dem.

Två personer fick huvudskador och lades in på sjukhus efter misshandeln.

Elonora Forenza uppger att hon är hoppfull att polisen kommer att kunna lagföra de som angripit dem och kräver att regeringen agerar mot CasaPound och andra fascistiska grupperingar i landet.

Hatbrotten ökar

CasaPound har kopplats till flera våldsdåd, bland annat attentatet 2011 då Gianluca Casseri sköt ihjäl två personer och skadade tre på en marknad i Florens. Samtliga offer hade bakgrund i Senegal. 

I maj tidigare i år bildades en nationalistisk regering i Italien med de högerpopulistiska partierna Femstjärnerörelsen och Lega Nord.

Andrea Costa på ett av Roms transitläger för migranter säger till Vice att högerextrema grupper tagit en större plats i samhället i och med den nya regeringen som kampanjat hårt mot invandrare.

Myndighetsstatistiken över misstänkta attacker med hatbrottsmotiv i landet har också visat på en ökning i år fram till början av augusti. Statistiken innefattar två mord. 24 misstänkta hatbrott är registrerade under perioden. 2017 var siffran för hela året 19. NGO:s talar om att det finns ett mörkertal.

Regeringen har inte kommenterat attacken mot Elonora Forenza och hennes vänner.

Ämnen i artikeln