Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 50-årige Casseri öppnade eld vid två marknader i centrala Florens innan han sköt sig själv. Kort efter dådet hyllades han på nazistiska nätforum som beskrev honom som en "Italiensk hjälte". Tidigare hade Casseri skrivit böcker som blivit poplulära i den nyfascisitska miljön i Italien. I boken Kaosets Nyckel (La chiave del caos) förnekar Casseri Förintelsen. Han var aktiv i den militanta nyfascistiska organisationen Casa Pound som har kopplingar till Sverige och Nordisk Ungdom. I april 2011 föreläste representanter från Casa Pound för aktivister inom Nordisk Ungdom.

Bara dagar efter Casseris massaker greps fem personer tillhörande Militia och ytterligare 15 personer är misstänkta för att ha planerat ett sprängdåd mot chefen för det judiska samfundet i Rom. Organisationsmedlemmarna misstänks även för flera hot, bland annat mot Roms borgmästare Gianni Alemanno och flera parlamentsledamöter. Enligt italienska åklagare har gruppen planerat ett revolutionärt krig och ägnat sig åt att sprida rasistiska idéer.

Casseris våldsdåd väckte starka reaktioner i Florens och tusentals människor samlades helgen efter dådet för att demonstrera mot rasism. En minnesceremoni hölls även på de platser där Casseri öppnat eld.

Vansinnet i Florens och Militias planer är inte helt isolerade fenomen i Italien. Höga politiker i det högerextrema partiet Lega Nord som från och till haft inflytade i regeringen har förespråkat våld och då speciellt mot afrikaner. I början av året sa dåvarande biträdande transportminister och tidigare justitieminister, Roberto Castelli, att Italien bör ta till vapen för att skydda sig från "invasionen" av flyktingar.

Partikamraten Francesco Speroni som sitter i Europaparlamentets justitieutskott höll med och återupprepade budskapet. Han menade att "invasionen" måste stoppas med alla till buds stående medel.
- Europa använder vapen på samma sätt i Libyen. Jag förstår inte varför vapen inte kan användas i ett fall och sen inte i ett annat, sa Speron.