Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Roberto Fiore ska tala på ett seminarium som Svenskarnas parti, SVP anordnat. Enligt partiet är Fiore inbjuden för att tala om "ekonomisk och monetär suveränitet".

Roberto Fiore är 53 år gammal. På 1980-talet kopplades han genom sin dåvarande organisation Terza Posizione till terrorgruppen Beväpnade revolutionära cellerna, NAR. Organisationen stod bakom flera terrordåd i Italien. 1980 sprängde NAR järnvägsstationen i Bologna som dödade närmare 100-personer och skadade över 200. Terrordåden ledde till en jakt på efterlysta fascister i Italien. Många av NAR:s medlemmar flydde landet och gömde sig ute i Europa. Ett tiotal åkte till London. Flera av dem hade dömts i sin frånvaro till fängelsestraff i Italien. En av de som flydde till England var Roberto Fiore som dömts till ett nioårigt fängelsestraff för att ha organiserat en väpnad grupp och innehav av sprängmedel. Han misstänktes även för mordförsök, flera rån och flera mordbränder. I England fick Fiore hjälp av nazistorganisationen League of St Georges.

Italien begärde att Fiore tillsammans med resten av NAR-aktivisterna skulle utlämnas. England vägrade dock att att utlämna dem på grund av juridiskt strul.

Fiore blev en inspiratör till National Front och förde in nya revolutionära idéer i partiet. Han hade bland annat god kontakt med Nick Griffin, nuvarande partiledare för British National party.

Roberto Fiore är en av grundarna till den så kallade "tredje positionen". En ideologi som förkastar både kommunism och kapitalism och vill bygga ett fascistiskt samhälle. Förespråkarna efterstävar även internationella samarbeten med likasinnade.

1999 när preskriptionstiden för hans brott i Italien gått ut återvände han. Fiore blev ledare för Forza Nuova (Ny Kraft). Han har på senare tid medverkat som talare vid flera internationella högerextrema sammankomster. Bland annat talade han 2008 på en svensk högerextrem festival.

Roberto Fiore är president för det paneuropeiska partiet European National Front, ENF. Partiet består av flera högerextrema partier, bland dem, tyska NPD.