Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bakom flygbladet ligger den rasistiska hemsidan Nationens änglar som uppger före detta professorn i straffrätt Hans Klette som källa. Men han avfärdar uppgifterna till Hallands nyheter.

- Jag har aldrig gått ut med några siffror, säger Hans Klette och uppger att han är ”minst sagt missciterad”.

Hans Klette undersökte i början av 1990-talet tingsrätternas praxis för straffmätning vid grova våldsbrott mellan 1989 och 1993. I den studien ingick ett tjugotal fall av gruppvåldtäkter, men inga siffror eller antydningar åt det håll Nationens änglar försöker påskina.

Såväl ungdomar med svensk som utländsk bakgrund gör sig skyldiga till gruppvåldtäkter, uppger Hans Klette till Hallands nyheter. Det finns en viss övervikt från personer med utländsk bakgrund, men det är inte den etniska bakgrunden som är viktigast menar han.

- Det gemensamma för pojkar som begår sådana här brott är att de inte integrerats i det svenska samhället. Det är en mycket viktigare del av förklaringen än deras ursprung, säger Hans Klette till tidningen.

Nationens änglar är en rasistisk hemsida med syfte att sprida nedladdningsbart rasistiskt material till lokala obundna aktivister. Syftet är att sprida lättillgängligt propagandamaterial bland allmänheten grundat ideologiskt på den amerikanska rasideologen Richard McCulloch. Flygblad som laddats ner från hemsidan delades tidigare under året ut av aktivister i nazistiska Nationell Samling i Göteborg.