Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Detta är början på en häftig folkrörelse, säger Björn Ödman i organisationen Team Favela som arbetar för att stärka gemenskapen i Södertälje.

På torget i Hovsjö delades kanelbullar ut tillsammans med ett antirasistiskt flyglad. Ödman vill poängtera att Kanelbullens dag inte bara ska bli vad han beskriver som en populistisk dag.

– Vi har byggt en dynamik för workshops. Här är Röda Korset, Svenska kyrkan och Team Favala tillsammans. Det är så okrångligt det kan bli när inga nazister eller kriminella stör, säger han.

Dagens fest i Hovsjö förbereddes under gårdagen på Hovsjöskolan där en grupp i alla åldrar samlades för att bland annat baka kanelbullar.

– Det var nästan bättre än idag. De som ville bakade andra och stolta barn invigde klätterväggen som bara stått men inte använts på nästan tre år. Vi är inte här för att göra ett statement mot något vi här för att göra det för något, säger Johanna Persdotter som arrangerat dagen.

Ödman och Persdotter förklarar att det är en antirasistisk dag men vill också belysa segregationen och vikten av att människor i socialt utsatta områden erbjuds andra alternativ än kriminalitet.

– Som Olof Palme sa vi hatar inte rasisterna utan rasismen. Vi hatar inte kriminella utan kriminaliteten, säger Ödman.

Fotbollsspelarna från Assyriska George Makdessi, Amin Nazari och David Durmaz spelade fotboll med flera barn mitt på torget.

– Vi vill stå upp mot våldet. Vi använder fotbollen som ett verktyg för att nå till barnen. Vi vill vara bra förebilder och erbjuda något annat än våld och droger, säger Daniel Danial, kommunikatör i Assyriska.

Daniel Danial säger att klubben vill ge tillbaka något till staden och att tycker att en del av det är föreläsa på skolor och vara synliga i lokalsamhället.
David Durmaz som spelar i Assyriska berättar att han växt upp i Hovsjö.

– Det värmer att visa sig för ungdomarna. Vi har ett viktigt jobb som förebilder. Det är viktigt att inte glömma som elitspelare, säger han.

"Vi vill att Sverige och Södertälje ska vara en plats där människor får plats men inte fördomar och rasism", står det i flygbladet som de som firade Kanelbullens dag i Södertälje bar med sig hem.