Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För varje dag kommer det fram fler uppgifter om bakgrunden till filmen Innocence of muslims. Filmen har kopplats till militanta kristna högerextremister med förbindelser med milisrörelser och högerradikala kopter som rör sig i den så kallade counterjihad-rörelsen. Filmen har bland annat marknadsförts av Terry Jones, en pastor som bränt koranen i sin kyrka och Morris Sadik en högerradikal kopt i USA.

Steve Klein, som är filmens producent är en militant kristen högerextremist. Han är aktiv i kristna milisgrupper som han hjälpt till att träna och han förespråkar en väpnad kamp mot islam. Klein har även en uppfattning om kopter i USA. Han tror att Gud har fört dem till landet för att rädda det från islam och sekularism, rapporterar Southern Poverty Law Center. Han har därför försökt etablera kontakter med högerradikala kopter i USA. Målet har varit att få dem att ansluta sig till hans antimuslimska korståg. Till slut har han kommit i kontakt med ett litet nätverk av högerradikala kopter.

En av dessa, Nakoula Basseley Nakoula, har av medier pekats ut som regissören av den antimuslimska filmen som Klein producerat. Nakoula har till the Associated Press förnekat han skulle ha regisserat filmen, men medgett att han varit inblandad i att skapa den. Nakoula gav uppdraget att producera filmen till bolaget Media for Christ, rapporterar Pasadena Star-News.

Media for Christs vd är Joseph Nasralla. Han har täta band till Klein. Nasralla och Klein spred förra året ut antimuslimska flygblad i skolor, rapporterar Southern Poverty Law Center.

Nasralla har förbindelser i den så kallade Counterjihad-rörelsen. Den 11 september 2010 talade han på ett antimuslimskt möte som anordnats av Stop of Islamizations ledare Pamela Geller och Robert Spencer.

Den koptiska kyrkan i både USA och Egypten har tagit kraftigt avstånd från den antimuslimska filmen och upphovsmännen till den.

Ämnen i artikeln