Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den antimuslimska film som ska ha triggat igång attacken mot USA:s konsulat i Libyen den 11 september har kopplats till militanta kristna högerextremister i USA. Tidigare har det spridits rykten i medier om att filmen ska ha skapats av en israel och finansierats av ett 100-tal "judiska finansiärer". Uppgifterna härstammar från en person som presenterat sig som filmens skapare och som uppgav sig heta Sam Bacile. Varken i Israel eller USA finns någon med det namnet.

Steve Klein är en av filmens producenter. Han uppger till Daily Mail att Bacile bara är ett pseudonym och denne varken är jude eller Israel. Klein har varit aktiv i högerextrema kristna grupper sedan slutet 70-talet, rapporterar Southern Poverty Law Center. Han är grundare till organisationen De modiga kristnas allians, CCU. Organisationen protesterar utanför abortkliniker, moskéer och mormonkyrkor. Klein har även varit tränare på paramilitära träningsläger tillsammans med De kristna väktarna. Det är en milisgrupp vars mål är att bli världens mest "fruktade". Klein reser även runt till högerextrema organisationer och uppmanar de att låta veteraner få "göra sitt jobb". Han menar att de har fått tillåtelse av Gud att försvara de kristna. Enligt Klein pågår det ett krig mot islam.

Till Associated press sa Klein på onsdagen att han räknat med att hans antimuslimska film skulle skapa våldsamma reaktioner.

"Vi ville inte att någon skulle dödas, men å andra sidan så måste sanningen komma fram", sa han.

En annan högerextrem fundamentalist som marknadsfört filmen är Terry Jones, pastor i en liten församling i Florida. Jones har tidigare bränt koranen i sin kyrka, något som ledde till upplopp i Afghanistan.

Filmen släpptes redan i juni, men dagarna innan den 11 september översattes den till arabiska och lades ut på Youtube. Efter att filmen uppmärksammades i Egyptisk media har oroligheterna spridit sig från Egypten och Libyen. I Jemens huvudstad Sana stormade ett hundratal demonstranter USA:s ambassad på torsdagen och tände eld på en byggnad, brände den amerikanska flaggan, och hissade en svart fana med islamiska trosbekännelsen. Det finns inga uppgifter om att aktivisterna skulle ha lyckats ta sig in i ambassadens huvudbyggnad och stämningen ska på eftermiddagen ha lugnat ner sig.

Attacken utlöstes efter att imamen Abdul Majid al-Zandani uppmanade sina anhängare att ansluta sig till protesterna i Libyen och Egypten. Zandani var en gång Osama Bin Ladens mentor och har av USA pekats ut som ansvarig för att sprida global terrorism, rapporterar New York Times.

Jemens ambassadör i Washington har fördömt våldsamheterna och uppger att säkerheten kommer att höjas kring ambassaderna.

I Egypten har oroligheterna fortsatt utanför den amerikanska ambassaden. På natten till torsdagen skadades över 30 personer i upploppen och under torsdagen slängdes brandbomber mot ambassaden. Protester har även rapporterats i Iran och i Irak har en militant islamistgrupp hotat att skada amerikanska intressen.

Egyptens president Mohammed Morsi säger att han stöder fredliga demonstrationer men att alla attacker mot amerikansk egendom och personal är oacceptabla.

USA har skickat krigsfartyg till Jemen. Tjänstemän i både USA och Europa har sagt att många detaljer kring attacken i Libyen inte är kända, men att mycket tyder på att angreppet tycks ha varit välplanerat. Attacken kan vara kopplad till årsdagen av terrordådet 2001, rapporterar New York Times. Pentagon ger den salafistiska organisationen med kopplingar till Al-Qaida, Ansar al-Sharia skulden för attacken mot konsulatet, rapporterar CNN.

Jemens försvarsministers bil sprängdes samma dag som attacken i Libyen, bilbomben dödade fem livvakter och fyra civila. Dagen innan hade en framträdande medlem i terrornätverket Al-Qaida dödats i Jemen av amerikanska drönare.