Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mellan januari och maj i år har 15 brott som polisen klassar som islamofobiska anmälts i Skåne. Få av brotten klaras upp, det rapporterar Sveriges Radio.

Under 2012 anmäldes 33 islamofobiska hatbrott, 2011 var den siffran 39, enligt Skånepolisens statistik. Få anmälningar klaras upp och det finns ett mörkertal.

– Man tänker inte så långt att "jag ska anmäla det" – för man ser ingen anledning till det. Man vet inte vem som sa det och vet att polisen inte kan göra någonting åt det. Man tänker inte att "det här borde finnas med i statistiken", säger Amina Masic, som bär slöja, till Sveriges radio.

Bland anmälningarna som kommit in till polisen finns misshandel, hets mot folkgrupp och trakasserier på internet. Få brott klaras upp.

– Det är inte speciellt vanligt att man klarar upp det. Men vi har några fall nu som har gått till åtal. Vi har även några få fall med domar, säger Susanne Gosenius, polisens brottssamordnare i Skåne till Sveriges Radio.

Hon säger vidare att antalet anmälda hatbrott i Skåne visar på att det finns ett hårt klimat i länet. Gosenius välkomnar måndagens slöjupprop där kvinnor uppmanades att bära slöja i solidaritet med kvinnor som utsätts för hatbrott. Gosenius tror att ett "öppet ställningstagande" kan öka anmälningsbenägenheten.

I Malmö har en 54-årig grundare till det antimuslimska Tryckfrihetssällskapet åtalats misstänkt för att oprovocerat attackerat en kvinna och hennes dotter på grund av att de var muslimer.