Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bara under det senaste året har flera våldsamma terrordåd skakat världen. Det de alla har gemensamt är ideologiskt övertygade gärningsmän. Med Mytkollen och vår nya podd lägger vi extra fokus på världsbilden bakom de rasistiska övertygelserna. 

Elva personer mördades i en synagoga i Pittsburgh, USA, i oktober 2018. Bara sex månader senare, under den judiska högtiden pesach, utsattes ytterligare en synagoga för ett attentat. Den här gången i San Diego-området, där en kvinna dödades och tre skadades. Och sedan, under samma helg som dådet i synagogan, ett liknande dåd i det buddhistiskt dominerade Sri Lanka. Där flera självmordsbombare dödade 253 personer och skadade 285. I det fallet var måltavlan landets kristna.

Och bara en knapp månad tidigare den uppmärksammade skjutningen i Christchurch, Nya Zeeland, där 51 personer sköts till döds under fredagsbönen i moskén.

Alla gärningspersonerna har varit övertygade anhängare till högerextremismens eller radikalislamismens mest framträdande myter. Den som säger att korstågen inte var en historisk händelse utan något som pågår idag, den som säger att vita personer kommer att utplånas av ett så kallat ”befolkningsutbyte” eller den om en påstådd judisk makt som i hemlighet försöker utplåna traditionellt kristna värderingar.

Sedan i höstas har vi lagt extra fokus på det tankegods och den världsbild som är dominerande i rasisternas värld. Det tankegods som legat bakom mängder av terrordåd och hatbrott genom tiderna och världen över.

Genom Mytkollen, finansierat av MUCF, har vi arbetat med att belysa de myter som sprider hat och fördomar och inspirerar till våld.

Nu kan vi äntligen presentera Mytkollen på expo.se. Under Fakta och fliken Mytkollen kan du hitta alla de texter som vi hittills gjort, och här fortsätter vi uppdatera för att på sikt täcka in radikalislamismens och högerextremismens mest bärande myter.

Expo gör podd

En ännu större nyhet är att Expo, för första gången, gjort podd. Mytpodden, som är en del av projektet Mytkollen, är en samtalspodd mellan projektledaren Anna Fröjd och, beroende på ämne, två Expo-medarbetare och experter. Medverkar gör både våra föreläsare, researchers och journalister.

I fyra avsnitt har vi fokuserat på myten om folkutbytet, radikalislamismens muslimhat, den antisemitiska berättelsen om den amerikansk/ungerska finansmannen George Soros och föreställningen om kulturkriget och begreppet kulturmarxism.

En ny podcast från Stiftelsen Expo om rasisternas sagor, demoner och troll. Illustration: Agnes Florin

Lär känna Expo lite bättre och bli lite klokare på köpet när vi tar oss an rasisternas myter.

Med sällskap av Expo i öronen kan både sommarjobbet och strandlivet bli en lite mer antirasistisk handling.

Mytpodden finns på Expo.se och snart där poddar finns.

Vi hörs!

Ämnen i artikeln