Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

 

Alternativ för Sverige, AfS, med den tidigare ordföranden för Sverigedemokratisk ungdom, Gustav Kasselstrand, som ledare satsar på riksdagsvalet till hösten och har valt att inte ställa upp i någon kommun. 

Partiet har heller inga lokalföreningar. Istället har det öppnat upp för att företrädare kan bilda egna lokala partier. Det har AfS företrädaren Andreas Feymark som inte ställer upp i riksdagsvalet gjort. Tillsammans med sin sambo Johanna Palmelid har han bildat Allians för Frihet som satsar på att komma in i Varbergs kommunfullmäktige. 

Feymark säger till Expo att han förankrat partibildningen med ledningen i Alternativ för Sverige. 

- Det är ingenting som man har någonting emot, men det är inte heller något som man uppmanat till, säger han. 

Den fråga Feymark uppger att han huvudsakligen tänker driva i Varberg är sänkt skatt med det övergripande målet är att införa en platt skatt, något som även AfS driver. 

Feymark som sitter som politisk vilde i Varbergs kommunfullmäktige, efter han lämnade Sverigedemokraterna, har hittills lagt två motioner som han tillskriver det nya partiet. Båda motioner är även undertecknade av Palmelid. 

Vill förbjuda böneutrop
 

Ingen av motionerna rör skattefrågan. En handlar om att förbjuda böneutrop på offentliga platser och en om att från Varberg utvisa vad som i motionen tituleras ”de så kallade ensamkommande barnen” .

Följer man Allians för frihet på Facebook så blir det tydligt att partipropagandan framförallt riktar in sig på typiska SD-frågor. Exempel är motståndet mot att kommunen ska ta emot asylsökanden och att koppla invandring till brottslighet:

”Vi tror inte att ett team på stan är rätt väg för att säkerställa tryggheten. Allians för Frihet vill istället sända tillbaka de ensamkommande till Migrationsverket.”, skriver de på sin Facebooksida.
 

Vill dra in medborgarskap
 

Kravet på utvisningar rimmar väl med Feymarks andra parti Alternativ för Sverige vars profilfråga är ”återvandring”. Till Expo säger Feymark att han liksom AfS är beredd att dra in medborgarskap som givits från och med år 2000. 

– Medborgarskap ska granskas, man kan ha fått det på falska grunder eller så kan man ha varit en belastning för samhället och inte haft jobb. Det skulle kunna vara ett skäl att dra tillbaka ett medborgarskap. Har man fått medborgarskap i syfte att leva på svenska staten och den svenska välfärden då ska man inte ha rätt att vara här. Då är man inte här för att bidra, säger han. 

Tillexempel vill han utvisa svenska pensionärer:

– Man kan fråga sig om varför de invandrat till Sverige som pensionärer. Då har de ju ingen möjlighet att tjäna in sina pengar utan utgör bara en kostnad. Chanserna att de hade fått stanna här med vår politik är ganska så små. Det kan jag säga.

Liksom Alternativ för Sverige vill han inte ge någon siffra över hur många svenskar som skulle kunna komma att påverkas av de önskade massutvisningarna. 

- Vi kommer att presentera det senare, säger han. 
 

Närheten till Vit makt-miljön

 

Andreas Feymark har även kopplingar till hatsajten Svegot (tidigare Motgift), som är en del av det rasideologiska projektet Det fria Sverige. För Svegot har han skrivit en opinionstext och medverkat i en poddsändning. I den sändning som Feymark medverkade i spelades vit makt-musik återkommande. 

- Jag recenserar inte musik och vad de spelar för musik är upp till dom, säger Feymark.

Om Det fria Sverige säger han:

- Det är en nationalistisk satsning. Jag vill inte uttala mig direkt om det. 

Feymark uppger till Expo att han känner till att vit makt-veteraner är drivande i Svegot.

– De har en sådan bakgrund, men att tidningen skulle vara samma sak stämmer inte.

Feymark säger att han har viss koll på vilka åsikter som framförs.

–  Ja, jag har hyfsad koll på vad de pratar om och jag upplever inte att det skulle vara nazistiskt. Deras sätt att uttrycka sig får stå för dom och jag kan inte ställa mig bakom exakt allt det som dom säger.

Du har inte upplevt något som du bedömt som så pass allvarligt att du inte borde vara där?

- Nej ingenting som bryter mot lagen. Det har jag inte hört, vi har åsiktsfrihet i Sverige.

Feymark säger vidare att han nu planerar att bedriva valrörelse för sitt nya lokalparti och att Allians för frihet består av fler personer än han och Johanna Palmelid. Hur många vill han dock inte uppge, utan hänvisar till den framtida vallistan.

Alternativ för Sverige bildades av de som styrde Sverigedemokraternas uteslutna ungdomsförbund. De ställer upp i riksdagsvalet och menar att Sverigedemokraterna blivit ett toppstyrt parti som inte längre räcker till.

Läs mer om Alternativ för Sverige och jakten på SD:s väljare i nästa nummer av Tidskriften Expo.