Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Idag meddelade Jeff Ahl att han lämnar Sverigedemokraterna med omedelbar verkan till förmån för Alternativ för Sverige, AfS. Jeff Ahl uppger att beslutet är en reaktion på svikna vallöften och att partiet lagt sig platt för Moderaterna.

– Det var inte vad våra väljare röstade på. De vill ha vår politik. Partiet vill så gärna in i stugvärmen. Det finns ledande företrädare som vill försäkra sig om att de ska få en fin post att falla tillbaka på efter sina politiska karriärer. Det var inte därför jag gick med, jag gick med av idealistiska skäl, säger han till Aftonbladet.

Det är den andra sverigedemokratiska riksdagsledamoten som på kort tid gått över till AfS. Tidigare i månaden meddelade även Olle Felten att han överger SD för AfS. Vare sig Olle Felten eller Jeff Ahl återfinns på den riksdagslista som Sverigedemokraterna beslutat om till årets riksdagsval.

Utanför riksdagen så har även Eddie Ek, oppositionsråd för Sverigedemokraterna i Åstorps kommun, meddelat att han går med i AfS. Han uppgav i anslutning till övergången att SD:s "anpassning till etablissemanget" var skälet till att han lämnade partiet.

Efter att Sverigedemokraternas gruppledare i Örnsköldsvik, Ronny Edlund, uteslöts ur partiet tidigare i månaden, så meddelade han till Allehanda att han istället går med i AfS.

AfS grundades officiellt den 5 mars i år, men partinamnet har varit känt sedan länge. Partiet är sprunget ur det ungdomsförbund som Sverigedemokraterna 2015 bröt med. AfS leds av Gustav Kasselstrand som tidigare varit ordförande för Sverigedemokratisk ungdom och under några år även politisk sekreterare för SD i riksdagen.

Gustav Kasselstrand och AfS vice partiordförande, William Hahne, uteslöts ur SD några månader innan brytningen med ungdomsförbundet. Anledningen till uteslutningarna uppgavs vara " ideologiska avvikelser".