Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den konferens om Förintelsen som i veckan anordnades i Iran lockade till sig flera kända så kallade "historierevisionister". På plats var bland annat amerikanen David Duke, som under senare år vid ett antal tillfällen spridet sin hatpropaganda på svenska nazistmöten. Även Robert Faurisson var där, som så sent som i oktober i år dömdes till böter för att ha förnekat Förintelsen. På plats var även den svenska läraren Jan Bernhoff.

Hat mot judar
När Expo intervjuar Jan Bernhoff förkastar han hela den samlade forskningen om Förintelsen och kallar forskarna själva för oseriösa. Självklart är det rena stollerier, men det gör inte åsikterna mindre farliga. Ända sedan krigsslutet har personer konsekvent och målmedvetet arbetat för att göra de idéer och handlingar som Hitler stod för rumsrena och därmed politiskt gångbara igen. Att antisemitismen vinner terräng i Mellanöstern går inte att avfärda som enbart stollerier. I slutänden syftar "historierevisionismen" till att legitimera judehat och ta bort motståndet mot nazismen och fascismen.

I en undersökning som Brottsförebyggande rådet och Forum för levande historia publicerade 2004 om attityder bland skolelever visade det sig att endast 64,3 procent var helt säkra på att Förintelsen ägt rum.

Det är siffror som är svåra att smälta.

Att en lärare understödjer idéerna om att Förintelsen inte ägt rum är således mycket märkligt. I synnerhet om det sker inom yrkesutövningen. Det är hån mot alla offer och deras anhöriga. Det är ett hån mot all vetenskap inom området.

En lärare som påstår att all forskning om Förintelsen är falsk, uppfattas onekligen som olämplig i sin yrkesutövning. Det är bra att Jan Bernhoffs skola tagit hans utspel på allvar och nu utreder hur de ska gå vidare.

FOTNOT: Siffran 6 miljoner dödade judar är självklart inte exakt. Vid alla större mänskliga katastrofer är en exakt siffra över antalet döda svår att fastställa. "Revisionisterna" använder dock ifrågasättandet över antalet offer ideologiskt och menar att det skulle finnas ett judiskt intresse av att överdriva förlustsiffrorna.

Ämnen i artikeln