Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 6 augusti som Expo.se kunde berätta att en lokal ledare för nazistiska Svenska motståndsrörelsen påbörjat en värnpliktig utbildning till skyttegruppbefäl. Bara några veckor före påbörjad utbildning publicerades två artiklar i den 20-årige nazistledarens namn på organisationens hemsida. Där förnekade han förintelsen av judar och oliktänkande under andra världskriget och beskrev hakkorset som en ”arisk symbol”.

Utredning om lämplighet
Expos avslöjande ledde till att Försvarets underrättelsetjänst, Must, påbörjade en utredning om nazistledarens lämplighet. Samtal har hållits med den 20-årige mannen och inom de närmaste veckorna väntas en rekommendation från Must som kan avgöra hans framtid inom försvaret.

Försvarsminister Leni Björklund har tidigare fällt tydliga uttalanden om nazisters eventuella tjänstgöring inom det militära.
- Det ryms inga nazistiska värderingar i en verksamhet som ytterst syftar till att med vapenmakt kunna försvara alla svenskar. Vårt försvar är ju till för att försvara demokratin både här hemma och i internationella fredsinsatser, sa försvarsministern i våras.

Krav till ÖB
Nu riktar hon kravet direkt till Överbefälhavaren och försvarsorganisationen.

- Jag har bett överbefälhavaren och pliktverket att se till att personer med värderingar som inte stämmer överens med försvarets inte utbildas som värnpliktiga, säger Leni Björklund i en intervju med Sydsvenskan.

- Den svenska försvarsmakten ska skydda alla svenskar och demokratiska värden både här och utomlands. De som inte ställer upp på det ska inte göra värnplikt.

Risk för kollegor
Leni Björklund menar också att värnpliktiga nazister kan utgöra en risk för sina kolleger.
- Det är svårt för en person med invandrarbakgrund att lita på en beväpnad nazist, förklarar hon.

Svenska motståndsrörelsen uppger att de varit i kontakt med 20-åringen och att han berättat ”att situationen blivit absurd nu när Försvaret helt och hållet tycks underordna sig doktrinerna och parollerna hos det rådande politiska systemet.”

Inget försvar av demokratin
- För mig är det fortfarande helt naturligt att Försvarsmaktens främsta uppgift ska vara att försvara Riket, och inte, som det tycks vara nu, ”försvara demokratin” och utöva åsiktsförbud, säger 20-åringen till hemsidan.