Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Med runt 93 procent av rösterna räknade tyder det mesta på att Fidesz får 133 stolar av parlamentets 199 stolar – en två tredjedelars supermajoritet, vilket ger partiet möjligheten att ändra konstitutionen. 

Totalt verkar partiet få ett stöd på närmare 49 procent, den ungerska vallagen är dock utformad för att gynna det parti som får flest röster.

Fler ungrare gick till valurnorna än vanligt, närmare 69 procent. Ett högt valdeltagande förutspåddes gynna oppositionen. 

Högerextrema Jobbik fick ett stöd på närmare 20 procent, vilket gör det till det näst största partiet. Socialistpartiet fick tolv procent. Fjärde största parti blev det gröna partiet LMP med sju procent.

Jobbik har de senaste åren tonat ned sin retorik och gick framåt i valet. Men trots det väljer partiledaren Gàbor Vona att lämna sin post, då de inte lyckades utmana Fidesz.

Oppositionen gick innan valet ut med att de gemensamt ville utmana Fidesz makt. Att det skulle vara en allians tonades dock ned redan innan valet. 

– Jag skulle inte kalla det ett samarbete. Det är ett mycket begränsat program för att få bort Viktor Orbán från makten, ändra den kritiserade vallagen, och undersöka anklagelserna om korruption mot Orbán, sa Péter Balázs, utrikesminister mellan 2009–2010 under den förra socialistregeringen, till Dagens Nyheter inför valet. 

Det är inte bara det ungerska oppositionen som varit kritiska till Viktor Orbáns styre, där nationalism, antisemitism och främlingsfientlighet blivit statspolitik. Många oroas över landets demokratiska utveckling.

Några har uttryckt en förhoppning att Viktor Orbán kommer att tona ned sin retorik och hårdföra politik efter vinsten. Till The Times säger Péter Krekó från den Budapestbaserade tankesmedjan Political Capital att det förmodligen är önsketänkande.f

Ämnen i artikeln