Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Free Gaza Movement har bett om ursäkt för att de på Twitter länkade till youtube-filmen "Zionists operated the concentration camps and helped murder millions of innocent Jews". Free Gaza Movement skriver i ett pressmeddelande att organisationen inte står bakom länkningen. Publiceringen ska ha varit ett misstag av organisationens grundare Greta Berlin och var ämnat att ske privat på Facebook. Greta Berlin ska ha varit ovetande om att Facebooksidan var kopplad till organisationens Twitter.

"Greta har bett om ursäkt för att hon inte tittat på filmen innan hon delade med sig av den på Facebook", skriver Free Gaza Movement i sitt pressmeddelande. De skriver även att Greta Berlin publicerat filmen som ett exempel i en debatt om rasism och propaganda.

Expo Idag kan dock visa Free Gaza Movement återkommande publicerat och länkat till texter och videoklipp med budskap om påstådda judiska konspirationer.

Free Gaza Movement var initiativtagare till de första båtresorna till Gaza. Organisationen verkar för att i protest bryta mot Israels sjöblockad. De genomförde de första resorna mot Gaza 2008. 2010 bildades koalitionen Gazas Frihetsflotta. Där Free Gaza Movement ingick.

I år är första gången som Free Gaza Movement inte deltar på aktivistresorna till Gaza. 2012 lämnade de Frihetsflottan. Free Gaza Movement lämnade koalitionen på eget bevåg med hänvisning till bristande resurser, enligt Frihetsflottans pressmeddelande.

Redan 2010 spred Free Gaza Movement antisemitism och hade samarbeten med högerextremister. På deras hemsida publicerades påståenden som att "det mesta av världens media kontrolleras av den israeliska lobbyn".

Ett av Free Gaza Movements fartyg sponsrades 2010 av Perdana Foundation. En stiftelse som ägs av Malaysias tidigare premiärminister Mahathir Mohamed som påstått att "judarna styr världen via ombud". Han har även starka kopplingar till det antisemitiska förlaget American Free press. På Perdana Foundations hemsida står det att "Förintelsen misslyckades som slutgiltig lösning" eftersom judarna "överlevde och blev en ännu större källa till problem för världen".

På det fartyg som Perdana Foundation sponsrade åt Free Gaza Movement åkte Mattias Chang. Chang beskrevs i ett pressmeddelande från Free Gaza Movement som en framgångsrik författare. Han har skrivit flera böcker som getts ut av det antisemitiska förlaget American Free Press. Chang var även en av deltagarna på en "förintelsekonferens" i Iran, som 2006 anordnades av landets president Mahmoud Ahmadinejad. På konferensen hävdade Chang att Tyskland hade "rätt att försvara sig mot sionisternas plan att utrota Tyskland och dess invånare".

Efter att Free Gaza Movement lämnat Frihetsflottan har de fortsatt att sprida antisemitism. I september länkade Free Gaza Movement till en text av den ökände antisemiten Gilad Atzmon. Han menar att Hitler bedrev ett försvarskrig mot judarna och att judarna kontrollerar världen. I den artikeln skriver Atzmon att den "judiska lobbyn" hetsar för ett globalt krig. Greta Berlin har även i år gjort reklam för Gilad Atzmon och hans bok "The Wandering Who? A Study Of Jewish Identity Politics", som hon på Atzmons hemsida beskriver som en av 2012-års bästa böcker. I samband med det uttrycker hon även glädje över att hon själv inte är judinna.

Greta Berlin har dessutom på sitt personliga facebookkonto försvarat Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, ökänd för antisemitism och förintelseförnekelse. I FN mötte han 2011 kritik efter att han i talarstolen hävdat att västvärlden "hotar alla som ifrågasätter Förintelsen och den 11 september med sanktioner och militära aktioner ". 2006 anordnade han en förintelseförnekarkonferens.

Greta Berlin menar dock att Ahmadinejad inte är antisemit. "Om han hatat judar så mycket, som han ofta anklagas för, skulle han då varmt välkomna flera av dem? Vad han hatar är sionism och det gör jag också", skrev hon på Facebook för ett par veckor sedan.

Uttalandena har lett till att reaktioner från personer som tidigare gett sitt stöd åt Free Gaza Movement, samhällsförfattaren Naomi Klein meddelade i dagarna att hon lämnar organisationens rådgivande organ.

"Jag avgår från Free Gaza Movements rådgivande styrelse. Jag stöder fortfarande saken, men ledningen har förändrats sedan jag gick med", skriver Naomi Klein i ett uttalande.

Free Gaza Movements antisemitiska uttalanden har även väckt reaktioner i Sverige. Victoria Strand, talesperson för Ship to Gaza Sweden poängterar att Ship to Gaza Sweden tar avstånd från all form av rasism och antisemitism och att organisationen är noga med kolla upp bakgrunden på de personer som tillåts åka med dem till Gaza, samt vilka Ship to Gaza Sweden samarbetar med. Strand säger att de inför årets resa nekade en person från det ungerska högerextrema partiet Jobbik att resa med.

Victoria Strand säger även att Free Gaza Movement inte lämnade samarbetet i Frihetsflottan enbart på grund av brist på resurser.

– Vi har inte alltid riktigt tänkt på samma sätt. Vi har alltid velat vara väldigt tydliga med att det inte finns något antisemitiskt bakom vår aktion. I allt det vi gör markerar vi väldigt tydligt att det inte handlar om det, säger hon.

Resan till Gaza 2010 vill dock inte Victoria Strand uttala sig om. Inte heller vill hon prata om ett pressmeddelande som författats av Free Gaza Movement och som 2010 publicerades på Ship to Gaza Swedens hemsida. I pressmeddelandet beskrevs antisemiten Mattias Chang som en framgångsrik författare.

– Det kan jag inte uttala mig om för jag har inte sett det pressmeddelandet. Jag kan inte svara på det som skedde 2010. Nu är det 2012 och i den kampanjen vi har haft finns ingen antisemitism och Free Gaza Movement är inte vår samarbetspartner, säger Victoria Strand.

Expo Idag har försökt nå Greta Berlin och andra företrädare för Free Gaza Movement för en kommentar.

Ämnen i artikeln