Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Knut Hanselmann är partiveteran och kommunalråd för Fremskrittspartiet i Asköy. Han är av de fremskrittspartister som varit hårdast i sin kritik mot partiets retorik.

- Det finns folk som har uttryckt sig dumt, säger Hanselmann till Expo.se

Även partiledaren Siv Jensen har i flera intervjuer i norsk och internationell media sagt att hon vill att partiet tonar ner sin retorik när det kommer till kritiken av den så kallade "islamiseringen". Knut Hanselmann menar att det inte är människors kultur som är problemet. I

- Du har din kultur och jag har min kultur. Vi ska inte blanda oss i det, säger han.

Ändrar inte politiken
Hanselmann som även har representerat Fremskrittspartiet i norska Stortinget säger samtidigt att partiets politik inte förändrats efter terrordåden i Oslo och på Utöya.

- Det har inget med politiken att göra. Det är rakt igenom en uttrycksfråga. Vi är Norges mest invandringskritiska parti men det har med den ekonomiska politiken att göra. Vår politik är konsekvent, säger Knut Hanselman.

Ingen kontakt med SD och DF
FRP-veteranen Hanselman vill också slå fast att Fremskrittspartiet inte samarbetar eller planerar att samarbeta med vare sig Sverigedemokraterna eller Danskt Folkeparti.

- De har sin agenda och vi har vår. Vi har ingen kontakt med dem i alla fall centralt, säger han.

Knut Hanselman berättar att hans parti tidigare hade kontakt med danska Fremskridtspartiet som leddes av advokaten Mogens Glistrup. Men när Fremskridtspartiet splittrades och Dansk Folkparti tog över rollen som Danmarks största främlingsfientliga parti så avbröts de formella kontakterna.

- Vi brukade vara på varandras landsmöten men med Danskt Folkeparti har vi inte haft liknande kontakter, berättar Knut Hanselman.

Ämnen i artikeln