Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Polisen i norska Drammen har inlett en förundersökning mot den förre rallycrossföraren Martin Schanche, kandidat för norska Framskrittspartiets i kommunvalet om två veckor. Schanche är misstänkt för misshandel sedan han utdelat ett knytnävsslag mot arbetarpartiets Torgeir Micaelsen mitt under en valdebatt inför 400 elever på Åsidaskolan i Drammen.

Det något överaskande knytnävsslaget kom sedan Schanche blivit hårt ansatt av kritiska frågor och argumenten börjat tryta under debatten. Då han inte kunde svara på frågor som Micaelson och publiken ställde
avbröt han mötet inför förvånande journalister. Micaelsson ansåg att det var fegt av Schanche att avbryta debatten och fick istället ett knytnävsslag som motargument.

Det högerpopulistiska Fremskrittspartiet har den senaste tiden gått kraftigt framåt i opinionsmätningarna inför valet och är Norges näst största parti på efter Arbeiderpartiet. I kommunalvalen har det tidigare inte gått lika bra som på riksplanet och FrP har hittils bara haft makten i en ynka kommun, Os på västkusten.

I förra kommunvalen fick FsP 12 procent av rösterna, men ligger nu närmare 21 procent i opinionsmätningarna.

Partiets viktigaste valfråga har alltmer kommit att bli invandrarfientlighet. I likhet med Sverigedemokraterna fokuserar FsP på att uppmärksamma händelser när personer med utländsk bakgrund begått brott, och målar upp en bild av att invandrare i allmänhet är brottsbenägna.

Ämnen i artikeln