Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Hösten 2020 såg Sverige sin första större pandemirelaterade manifestation i Kungsträdgården i Stockholm då ett hundratal personer samlades. Sedan dess har antivaccin- och anticoronaprotesterna i Sverige vuxit och under lördagen väntas den största sammankomsten hittills. Demonstrationstillståndet är beviljat för 3000 personer.

Drivande och mest framträdande i de svenska protesterna är organisationen Frihetsrörelsen som bildades av bland andra Filip Sjöström och Max Winter Frånlund efter deras initiativ ”Tusenmannamarschen” i mars 2021. Under året har organisationen samlat till flera större demonstrationer. Vid flera tillfällen har deras demonstrationer brutit mot pandemilagen och Filip Sjöström dömdes nyligen för brott mot ordningslagen efter en av organisationens demonstrationer.

I dag har Filip Sjöström meddelat att han lämnat ledartröjan för Frihetsrörelsen, men han är fortfarande synlig i rörelsen och höll tal senast i december i Malmö. Max Winter Frånlund har samtidigt flyttat fram sin ledarposition ytterligare.

Läs mer om uppkomsten av de svenska coronaprotesterna

Konspirationsteorier och antisemitism

Redan vid de första manifestationerna stod det klart att Sveriges bredare extremhöger fattat intresse för det nystartade initiativet och att de ville sätta sin prägel på fenomenet som samlade en stor blandning av människor med olika bakgrund och motiv för sitt deltagande.

Demonstrationer har marknadsförts av högerextrema och konspirationistiska alternativmedier som Nya Dagbladet. Det fanns också redan från start en öppenhet hos arrangörerna för bland annat antisemitiska konspirationsteorier. En trend som hållit i sig.

Inför helgens manifestation har exempelvis Max Winter Frånlund och hans nya parhäst Natalie Jonsson suittit i en högerextrem youtube-kanal och marknadsfört manifestationen.

Ett återkommande namn vid Frihetsrörelsens sammankomster är Maneka Helleberg. Hon kommer även medverka som talare i Stockholm på helgens manifestation. Hon har tidigare medverkat på en antisemitisk youtube-kanal och pekat ut Rothschild som del av en maktelit som får ”härja över jorden precis som de vill”. Rothschild är ett vanligt antisemitiskt kodord.

 

11 februari 2021 skrev en aktivist i Nordiska motståndsrörelsen i Frihetsrörelsens arrangörsgrupp på Telegram och likställde demokrati med "judisk makt". Filip Sjöström tog inte avstånd, utan tackade för kommentaren förklarade att "demokrati tål att diskuteras".

Och banden mellan Frihetsrörelsen och extremhögern har blivit tätare sedan dess medan den konspirationistiska världsbilden hela tiden följt som en röd tråd.

”För mig blir det tydligt att det inte är jag som är konspiratorisk och bedriver en konspiration. Det är makteliten som skapat en konspiration mot universum, jorden, naturen och mänskligheten. Alla som tror på covid-19, lock-downs, masktvång, nya lagar och begränsningen i vår frihet är en del av konspirationen och upprätthåller den”, har Filip Sjöström deklarerat på Facebook.

 

Flera deltagare vid en coronaprotest i Stockholm i november förra året bar så kallade judestjärnor.
I samband med manifestationer används ofta symboler som relativiserar och förminskar Förintelsen, ovaccinerade påstås vara ”dagens judar” och åtgärderna mot pandemin från regeringar och myndigheter likställs med nazisternas förföljelser i Nazityskland. Foto: Expo

Inför Frihetsrörelsens första maj-manifestation 2021 lanserades en skyddsstyrka som skulle bestå av ”starka män” som gick i täten vid manifestationerna. Gruppen döptes till Freedom Defence Sweden.

”Freedom Defence Sweden kommer in för att försvara friheten i den fysiska världen och det kommer behövas starka män” hävdade Filip Sjöström. Under samma tidsperiod började Frihetsrörelsen allt mer lyfta idéer hämtade från Sovereign Citizen-rörelsen, suveräna medborgar-rörelsen, som har sitt ursprung inom den amerikanska högerextrema miljön, men som i dag är mer utbredd. I USA har flera våldsdåd riktade mot polis och tjänstemän begåtts av anhängare till Sovereign Citizen-rörelsen. I korthet menar anhängarna att de själva har rätt att tolka vilka lagar de ska följa och att staten inte har någon rätt att till exempel beskatta dem. 

Gemensam sak med högerextremister

På varje större manifestation som Frihetsrörelsen arrangerat har också kända svenska högerextremister deltagit. Även personer kopplade till fotbollsfirmor har närvarat vid flera tillfällen.

Pierre Tinderfjäll (mitten) är en av frontfigurerna i Frihetsrörelsen och medarrangör till helgens demonstration. Här tillsammans med Tor Änglasjö, Nätverket (th). Foto: Expo

Inför att det högerextrema Nätverket genomförde sin alternativa bokmässa i oktober förra året tog Max Winter Frånlund och Filip Sjöström ett aktivt steg i närmandet till extremhögern. Nätverkets ledare Tor Änglasjö deltog och höll tal på en så kallad Frihetsträff som Frihetsrörelsen arrangerat på en båt i Stockholm i september. 

Filip Sjöström och Max Winter Frånlund deltog också på bokmässan tillsammans med profiler ur den svenska vit makt-miljön. Filip Sjöström höll ett tal där han manade till enighet.

”Den här samlingen, den här gemenskapen är vägen till himlen, att vi kommer samman och pratar om frihet i denna tid. Vi har alla något gemensamt här i dag, vi vill förändra samhället till någonting bättre. Det är vår gemensamma nämnare. Vi har alla en gemensam fiende. De maktmänniskor som håller i taktpinnen och orkestrerar det vi ser i våran värld just nu. Man kan kalla dom för globalister, man kan kalla dom för världens rikaste, man kan kalla dom för ren ondska på många sätt”, sa Sjöström i sitt tal på den högerextrema bokmässan.

"Vi behöver stå tillsammans i denna tid", fortsatte han.

Filip Sjöström avslutade sin medverkan på bokmässan med att kalla till ytterligare en manifestation i centrala Stockholm samma kväll.

#Nejtillvaccinpass förenar vit makt-miljön

Inför helgens demonstration, som Frihetsrörelsen förväntar sig ska bli deras största hittills, kommer högerextremister kopplade till flera olika grupper sluta upp. Nordiska motståndsrörelsen kommer ha aktivister på plats och även personer från Det fria Sverige kommer att delta.

Återigen kommer en brokig skara människor från olika ideologiska bakgrunder vandra sida vid sida med nazister och rasideologer. Den svenska extremhögern har från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen till Alternativ för Sverige och Det fria Sverige dragit samma slutats. Hos Frihetsrörelsens samlingar finns en demografi att påverka. #Nejtillvaccinpass är en fråga som i dag, förutom rasismen, förenar en ofta internt konkurrerande vit makt-rörelse.

Susanna Trehörning, Säpos biträdande chef för författningsskydd och kontraterrorism sa nyligen till TT att de ser ett ”ökat flöde” från högerextrema kretsar.

– Det är en typ av plattform som är intressant för dem att utnyttja. Precis som nätet är en plattform att utnyttja är också en demonstration med mycket folk som samlats kring en specifik fråga ett tillfälle att få ut sina budskap och sin propaganda.

Arrangörernas inställning har återkommande varit att de inte har någon åsikt om vilken politisk övertygelse personerna som samlas under deras demonstrationer har.

– Alla människor tar eget ansvar för sina handlingar och sina åsikter. Vi skapar ett forum där människor som har olika åsikter är välkomna, vi begränsar inte människor – vaccinerande eller ovaccinerade, politiska åsikter eller religiösa åsikter. Vi anser att alla människor har rätt att stå upp för den här frågan, säger Max Winter Frånlund inför dagens sammankomst till SVT.

Även i Göteborg planeras protester under lördagen. De anordnas av initiativet World Wide Rally Sweden, som leds av personer bakom konspirationssajten Vaken. World Wide Rally Sweden ansluter sig till ett internationellt nätverk av anticorona-grupper.