Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I första valomgången fick Front National ett genomsnittligt stöd i landet på omkring 28 procent och i sex av Frankrikes 13 regioner blev partiet störst. På söndagen gick sju procent fler väljare och röstade jämfört med den första valomgången förra veckan. Många röstade taktiskt, alltså på den kandidat som ställde upp mot Front Nationals kandidat.

Frankrikes socialistiska premiärminister Manuel Valls höll dock inget segertal med anledning av valresultatet.

– Idag finns ingen lättnad eller triumf, inget budskap om seger. Hotet från extremhögern är långtifrån borta. Jag kommer inte glömma den första valomgångens resultat, sa han, rapporterar The Guardian.

Även om partiet inte gick fram lika mycket som i den första omgången vann det mark i flera regioner vilket stärker dess lokala inflytande. Om 18 månader är det presidentval i Frankrike. Front Nationals partiledare Marine Le Pen kommer att ställa upp.

Socialisternas partiledare Jean-Christophe Cambadélis har varnat för Front National och att vända sig till dem är som att vända sig till nazikollaboratörerna i Vichy-regimen.

– Under Vichy handlade det om judar, nu handlar det om muslimer, sa han.

Marine Le Pen har sagt att hennes parti utsatts för "intellektuell terrorism" i syfte att blockera deras väg till makten.

Ämnen i artikeln