Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var mellan juli 2008 och augusti 2009 som romer i olika ungerska byar attackerades. Totalt dog sex personer, fem fick livshotande skador och ytterligare fem skadades allvarligt under tidsperioden.

Bland offren fanns 27-årige Róbert Csorba och hans femåriga son Robika, vilka sköts till döds när de flydde ut från deras hus som satts i brand.

Fyra män står åtalade för nio av attacker. Enligt åklagaren ska gruppen ha använts sig av jaktgevär och brandbomber i syfte i att försökte skrämma romer och samtidigt provocera fram en motreaktion. Attackerna ska inledningsvis varit våldsamma med inte dödliga. Åklagaren menar dock att mördandet snart blev gruppens drivkraft, rapporterar Associated Press.

ERRC, European Roma Rights Centre, kritiserade tidigt hur polisen skötte utredningen av attackerna mot romer.

– ERRC:s rapport om utredning visade att den var bristfällig. En uppfattning som sedan bekräftats av polisen internutredning, några poliser fick till och med en reprimand för hur de skött fallet, säger Robert Kushen, vd på ERRC, till Expo.

Enligt Kushen så var det först när rikspolisen tog över utredningen som den gick framåt, och ledde till gripandet och åtalet mot de fyra männen.

– Processen var mycket tidskrävande men det är ett gott tecken att ärendet kommer till rättegång. Tyvärr finns det många fler våldsbrott mot romer i Ungern som inte har utretts eller lagförts på ett effektivt sätt. Dessutom fortsätter våldsamma grupper att spöka i Ungern, som medborgargarden som är systematiskt hotfulla mot romer.

Robert Kushen syftar bland annat utvecklingen i Gyongyospata i norra Ungern efter att det antiromska och högerextrema partiet Jobbik höll en demonstration där den 6 mars. En tid efter demonstrationen dök den paramilitära gruppen "Civilgardet för en bättre framtid" upp i byn.

Många romer i Ungern lever under fattiga förhållanden och är ofta diskriminerade. Samtidigt finns det en politisk anti-romsk rörelse i landet, som ställer majoritetsbefolkning mot romerna, vilka anklagas vara kriminella. Partiet Jobbik, med representation i parlamentet, hetsar mot romerna i sin propaganda. Paramilitära grupper, ofta knutna till Jobbik, patrullerar i romska områden. Robert Kushen säger att han inte vet om de fyra åtalade var organiserade:

– Jag har inte någon särskild information om förövarna utom de rapporteras att hålla extremistiska åsikter.

Enligt vad som kommit fram i utredningen så har tre av de åtalade genomgått militär träning, en av dem har dessutom tjänstgjort som chaufför inom den Nato-ledda KFOR-styrkan i Kossovo. Attackerna mot romerna ska enligt åklagaren utförts på ett sådant sätt att de går att jämföra med en militär manöver.

Ämnen i artikeln