Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Svetlana Gannusjkina lyfte i sitt tacktal fram att hon önskar att antirasistiska organisationer bildar ett internationellt nätverk. Hon framhöll att rasism och förtryck inte bara är ett ryskt problem. Att det finns två vägar att gå, antingen faller nationerna in på en populistisk och rasistisk färdväg. Eller så är svaret för världen, mänskliga rättigheter och demokrati.

Gannusjkina passade även på att tacka Sverige och det svenska samhället för det goda bemötandet av flyktingar i landet. Hon vädjade också till Sverige att fortsätta erbjuda människor i nöd uppehållstillstånd.

– När jag kom fram till flygplatsen blev jag först mött av mina egna landsmän. Det var uzbeker vars rättigheter vi så länge kämpat för. Det var först i Sverige de fann sin fristad. Men en av de uzbeker som befinner sig här idag har en dotter som hotas av utvisning för att hon är myndig och inte anses vara del av familjen. Man resonerar att hon inte är hotad i Ryssland, men det är inte sant.

– Jag passar på att utnyttja mitt inflytande och vädja till svenska makthavare att inte utvisa henne till förtryck, sade Gannusjkina.

Svetlana Gannusjkina arbetar i Ryssland bland annat inom organisationerna Memorial och Medborgerligt samarbete för flyktingar och politiska fångar. Arbetet går till stor del ut på att erbjuda juridisk hjälp när internflyktingar och immigranter grips för att utvisas under rättsvidriga former.

Några som fått hjälp är Sardorbek Ullughodjaev, Obboshon Mahmudov och Shukrulla Sabirov. De hade gripits i Ryssland och under flera år pågick en rättsprocess mot dem som slutade med ett beslut om att de skulle utvisas till Uzbekistan. Genom Gannusjkina fick de juridisk hjälp och utvisningsbeslutet överklagades till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

– Ryska regeringen ville utvisa oss. Då hjälpte Gannusjkina oss. Hennes organisation ordnade advokat. Vi hade inte råd med det själva. Vi satt bara och väntade på att utvisas och i Uzbekistan väntade bara orättvisa och långa fängelsestraff. Efter att Europeiska domstolen gett oss rätt fick vi ett skadestånd. Gannusjkinas organisation tog också kontakt med flera länder och frågade vilka som kunde ta emot oss som flyktingar. Bara Sverige tackade ja, säger Ullughodjaev till Expo Idag.

Det var på Kulturhuset i Stockholm som Svetlana Gannusjkina tog emot Stieg Larsson-priset på 200 000 kronor. Priset är instiftat av Norstedts och Stieg Larssons far och bror Erland och Joakim Larsson. Motiveringen till Gannusjkinas pris löd:

"Hon har genom att stå upp
för både internflyktingar och migranters rättigheter spelat en avgörande roll i arbetet för ett mer öppet och demokratiskt Ryssland."

Ämnen i artikeln