Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Stina Isaksson är gruppledare för Sverigedemokraterna i Hyltes kommunfullmäktige. Igår rapporterade Hallandsposten att hon gillamarkerat ett Facebookinlägg som visar en smörgåstårta dekorerad med fem små hakkorsflaggor. När tidningen kontaktar henne säger hon att det var en tabbe.

– När man tittar i mobilen blir bilder rätt små. Just den här dagen vimlade det av bilder på tårtor och svenska flaggor i mitt flöde, så jag tyckte det såg ut som en fin jordgubbstårta.

Stina Isaksson pudlar, men historien är inte överspelad för det. Sverigedemokraternas distriktsordförande i Halland, Susanne Larsson, menar att det här är "extremt beklagligt. Hon kan förvisso inte tänka sig att Stina Isaksson hyser nazistiska sympatier, men samtidigt menar hon att det här är en fråga för riks att ta tag i.

– Jag utgår nu från att det här blir en fråga för riksorganisationen, säger hon till Hallandsposten.

Till saken hör att Susanne Larsson själv haft ett ärende om sig hos medlemsutskottet. Det rörde bland annat, enligt Hallandsposten, Facebookinlägg där hon beskrivit muslimer som "ondska och farliga". Hon ska även ha beklagat sig även över att regeringen erkänner islam som religion.

Det är inte första gången hakkors varit en fråga för Sverigedemokraterna i Halland. Inför valet 2014 kunde Expo rapportera om att partiets toppnamn i Halmstad, efter en fest, städade med en hakkorsbindel runt armen.