Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 1 april som föreningen Manas Kulturcenter anordnade en tillställning på Folkets hus i Rinkeby till minne av den turkiska nationalistiska politikern och militären Alparslan Türkes, uppger Mitt i. Han var grundare av högerextrema Nationella aktionspartiet (MHP) och den fascistiska ungdomsorganisationen Idealistiska ungdomar, som är mer kända under namnet Grå vargarna. Ungdomsorganisationen som bildades i slutet av 1960-talet ligger bakom en serie mord och attentat mot politiska motståndare och minoritetsgrupper i Turkiet.

Mitt i har tagit del av filmer från mötet på Folket hus, där ett 60-tal personer ska ha närvarat. MHPs flagga ska ses hänga vid scenen. Mitt i har även identifierat flera personer på tillställningen som sympatisörer eller som aktiva i den svenska grenen av Grå vargarna, Isveç ülkü ocaklari. En av dem ska sitta med i arrangörens Manas Kulturcenters styrelse. Till Mitt i förnekar Yalcin Selek, ordföranden i föreningen, att den har kopplingar till eller sympatiserar med MHP och Grå vargarna. När Mitt i påpekar att de står som arrangör av evenemanget till minne av Alparslan Türkes, svarar han:

– Ja, det gjorde vi. Men det var för att det sammanföll med datumet för hans minnesdag. Han var en stor ledare och vi hade minnesstund för honom och andra turkiska martyrer.

Att en person i föreningens styrelse ska ha kopplingar till Grå vargarna förnekar Yalcin Selek kännedom om.

– Jag kan inte kontrollera vad varenda person tycker och har för åsikter på Facebook, säger han till Mitt i.

En av de som reagerat på avslöjandet är Keya Izol, ordförande i Kurdiska riksförbundet.

– Det är väldigt olyckligt för Sverige att event arrangeras till Türkes ära. Han företräder en fascistisk och totalitär opinion. Särskilt olyckligt är det att det skett i Folkets hus där svenska grundvärden, som alla människors lika värde, ska råda, säger han till Mitt i.

Jörgen Strandberg, ordförande för Rinkeby Folkets hus, säger till Mitt i att de ser allvarligt på händelsen och att de inte vill ha sådana krafter i sina lokaler. Även politiker har reagerat på avslöjandet. Stadsbyggnads och kulturborgarrådet Roger Mogert (S) säger att de inte vill ha sådana här organisationer i stadens lokaler, men han tror inte att en stadsövergripande policy skulle lösa problemet. Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) menar dock att det behövs tydligare regler.

– Det här är väldigt allvarligt, det är en fascistisk organisation, som inte borde få tillträde till stadens och skattebetalarnas lokaler. Det bevisar också, att det behövs centrala riktlinjer för att hyra stadens lokaler och få föreningsbidrag, säger hon till Mitt i.

Ämnen i artikeln