Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I januari upptäckte grannar till 33-åringen att han hängt upp en fana med ett hakkors i sitt fönster i Uddevalla. De anmälde händelsen till polisen då de upplevde sorg och rädsla när de såg flaggan. Till polisen berättar också anmälaren att han noterat att det i området spridits propaganda med budskap från nazistiska Svenska motståndsrörelsen och Nationalsocialistisk front, en organisation som numera heter Svenskarnas parti.

Polisen beslutade att ta mannen till förhör och göra en husrannsakan hos 33-åringen. I Förhör medger han att flaggan hängt i fönstret, men att han haft persiennerna nedragna så att den inte synts. Han säger att han hängt upp den eftersom att det är "en fin flagga". Vidare hävdar han att flaggan är en "frihetssymbol" och motsätter sig att hakkorset är hets mot folkgrupp.

Trots att 33-åringen nekar brott åtas mannen för hets mot folkgrupp. Åklagaren konstaterar att flaggan varit synlig för boende och besökare i minst 18 lägenheter och att det är klarlagt att nio personer i en av lägenheterna har sett flaggan. Uppgifterna är viktiga för åklagaren eftersom det krävs att hakkorsflaggan setts av flera personer för att den ska kunna utgöra spridning av hets mot folkgrupp.