Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Syftet är absolut inte att driva någon traditionell kampanj som avslutas med en till intet förpliktigande manifestation eller något sådant. Syftet är istället att bedriva ett långsiktigt gräsrotsarbete där de boende på Öster själva beslutar vad som måste göras, säger Albert Gibbs, kommunpolitiker för Västerpartiet.

Flera högerextrema partier har varit aktiva i Gävle det senaste året, däribland Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna och Nationalsocialistisk Front. Inte minst NSF har blivit aktivt i bostadsområdet Öster, där det bor många invandrare. I takt med ökat antal flygbladsutdelningar och aktioner har också incidenterna ökat.

- Vi har fått samtal om att människor blivit trakasserade. Det är både invandrare och lokalpolitiker, däribland en äldre kvinna som utsatts för hotelser, säger Albert Gibbs.

- Det är hög tid att göra något för att värna demokratin, men det får inte bli så att det här bara blir en fråga för politiker. Det handlar om ett långsiktigt arbete där tonvikten måste vara att människorna själva blir engagerade och tar ställning till försvar för demokratin.

Ämnen i artikeln