Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Blogginlägget är från den 21 januari. Lombardi skriver bland annat:

"Innan den urartade hade den fascistiska ideologin en socialist-inspirerad känsla för det nationella samhället och höll staten och skyddet av familjen högt."

Uttalandet har väckt hård kritik i italienska tidningar. En kommentator i den italienska tidningen La Stampa har krävt hennes avgång.

Roberta Lombardi menar själv att hon blivit feltolkad och att meningen tagits ur sitt sammanhang.

"Jag uttryckte en rent historisk analys av den här politiska perioden, vilken jag, så klart, fördömer", skrev hon i ett nytt inlägg på tisdagen.

Lombardi arbetar till vardags med inredningsdesign i Rom. Hon blev utnämnd till gruppledare i det italienska underhuset när komikern Beppe Grillos nystartade och antipolitiska rörelse Femstjärnan överraskande blev Italiens enskilt största parti i valet för en dryg vecka sedan.

Hyllningar av Benito Mussolinis fascistregim är inte ovanliga i den italienska politiken. Bara några dagar efter Lombardis blogginlägg, på Förintelsens minnesdag den 27 januari, sade Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi att Mussolini "gjorde mycket gott".

Italien står fortfarande utan ett regeringsalternativ efter valet förra veckan. Beppe Grillo, vars parti har vågmästarroll i den italienska senaten, har hittills konsekvent vägrat samarbeta med Pier Luigi Bersanis vänsterallians, som har majoritet i underhuset.