Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vänsterpartiet Syriza behåller positionen som Greklands största parti med omkring 35 procents stöd. Konservativa Ny demokrati är näst störst med omkring 28 procents väljarstöd. Gyllene gryning blir tredje största parti med knappt sju procents stöd, en ökning på omkring en procent jämfört med valet i januari tidigare i år. Valdeltagandet var lågt, endast 56,5 procent röstade, rapporterar The Greek reporter.

Det låga valdeltagandet är dock inte anledningen till att Gyllene gryning vidhållit väljarstödet, enligt Aristides Hatzis, professor på Athens universitet och politisk kommentator. Han säger till The Guardian:

– Om man pratar om absoluta siffror så var Gyllene gryning det enda partiet som höll sin mark. De påverkades inte alls av det låga valdeltagandet.

Gyllene gryning har inte tappat väljarstöd trots att partiet kan komma att förbjudas om domstolen fastställer att det rör sig om en kriminell organisation. En anledning till att partiet utreds är flera våldsdåd som kopplats till partiet. Ett av de mest uppmärksammade var mordet på musikern och vänsteraktivisten Pavlos Fyssas 2013.

Ledande företrädare har under utredningen suttit häktade, bland dem partiets grundare och ledare Nikolaos Michaloliakos. Partiledaren släpptes dock i mars efter att han suttit häktad i 18 månader, vilket är maxgränsen för att hålla någon häktad innan rättegång i Grekland. Michaloliakos har därmed kunnat vara aktiv i valrörelsen.

Partiet med sin hakkorsliknande symbol har haft hårda kampanjer mot invandring. I tal har Michaloliakos gjort uttalanden som: "Vi vägrar låta dem göra oss till en minoritet i vårt eget land". Med den typen av retorik kopplar Michaloliakos hetsen mot flyktingar och invandrare till partiets EU-kritik och dess förkastande av lånepaket och åtstramningspolitik.

Trots utredningen och avslöjandena och trots att Nikolaos Michaloliakos i en intervju förklarat att partiet hade ett "politiskt ansvar" för mordet på Fyssas har alltså partiet inte förlorat mark. I samband med husrannsakningar hos Nikolaos Michaloliakos hittade polisen till exempel nazistsymboler som hakkors och bilder på Adolf Hitler, men även vapen.

Gyllene gryning har istället dubblat sitt stöd på öarna Lesbos och Kos, två öar som tagit emot tusentals flyktingar, rapporterar The Guardian som noterar att partiet lyckats att utnyttja Greklands ekonomiska kris och det faktum att Grekland fått bevittna den största flyktingkrisen sedan andra världskriget för att vinna framgång. Gyllene gryning beskriver sig som "det enda nationalistiska alternativet". Innan den ekonomiska krisen hade partiet 0,3 procents stöd. Det var i valet 2012 som partiet fick sitt stora genombrott då de valdes in i parlamentet. Det skedde samtidigt som missnöjet hade brett ut sig mot det högerextrema partiet LAOS som suttit i regeringsställning. LAOS återhämtade inte sig efter valet 2012 då de åkte ut ur parlamentet.

"För dem som svikit landet, tiden är nu här för er att vara rädda", sade Michaloliakos när partiet för första gången tog sig in i parlamentet.

Dimitris Keridis, professor i internationell politik, säger till The Guardian att Gyllene grynings stabilitet i opinionen visar att partiet "inte bara är ett symptom på kriser, utan är här för att stanna".

I slutet av september väntas rättegångarna mot ledande partiföreträdare återupptas. Nicolas Michaloliakos anklagas bland annat för att leda en kriminell organisation

Ämnen i artikeln