Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Gyllene Grynings soppkök förbjöds i förra veckan av Atens borgmästare, George Kaminis. Sedan dess har stämningen trissats upp fram till gårdagens planerade manifestation av Gyllene Gryning. Efter att polisen slagit en ring kring det torg där partiet planerat att vara valde partiets sympatisörer i stället att samlas vid Gyllene Grynings partilokal. Där delades mat och kläder ut, enligt vanlig ordning bara till personer som partiet betraktar som äkta greker. Samtidigt spelades en grekisk version av den kända nazistiska kampsången Die Fane Hoch, som skrevs av SA-medlemmen Horst Wessel, på hög volym i högtalare som partiet monterat upp.

Gyllene Grynings partiledare Nikos Mihaloliakos gick i ett tal inför partiets anhängare till kraftig attack mot Atens borgmästare, enligt AP.
- Brottet vi har begått var att vi ville dela ut mat till greker. Om vi hade delat ut det till pakistanier och svarta skulle det inte ha varit några problem

Gårdagens datum, den 24 juli, är en milstolpe i den moderna grekiska historien. Under sommaren 1974 föll den grekiska militärjuntan och den 24 juli betraktas som dagen då landet återgick till demokrati.
- Vi har inte valt det här datumet av en slump, förklarade Nikos Mihaloliakos i sitt tal. De säger att de firar demokratins återkomst. Men i själva verket firar det statligt tjuveri, skandaler och förräderi.

Gårdagens manifestation från Gyllene Gryning har väckt starka reaktioner. Tidigt på onsdagen beskrev ministern för allmän ordning, Nikos Dendias, partiet som en patetisk kopia på nazistisk totalitarism

Panos Skourletis, talesperson för det grekiska vänsterpartiet Syriza, beskrev uppspelningen av Die fane hoch som en "provokation mot demokratin".

Atens borgmästare George Kaminis, som tidigare blivit attackerad av medlemmar från det nazistiska partiet Gyllene Gryning vid ett av partiets soppkök, meddelade förra veckan att partiets omtalade utdelningar av mat och kläder ska förbjudas. Enligt Kaminis är soppköken olagliga eftersom de korrekta tillstånden inte finns, och för att evenemanget är "politiskt oacceptabelt eftersom det medvetet spär på rasism och xenofobi".

Ämnen i artikeln