Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

35 svenska och norska nazister greps under lördagen efter att ha vägrat lyda polisens anvisningar då Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i centrala Oslo. Gruppen bestod av närmare 40 aktivister ur både den svenska och norska delen av NMR. Konfrontationen med polisen blev våldsam och majoriteten av aktivisterna var maskerade.

Under söndagen stod det klart att endast fyra av de gripna var norrmän – 24 personer utvisades till Sverige. De gripna fick varsin bot på 8000 norska kronor.

Kandiderade för SD – deltar i våldsam nazistdemonstration

Expo kan tillsammans med norska Filter Nyheter avslöja att en av de gripna, som nu också bötfällts för ohörsamhet mot polisen, vid nazistdemonstrationen är en kvinna i 20-årsåldern som kandiderade i valet för Sverigedemokraterna i Katrineholm.

Bilder visar hur hon förs bort av polisen efter demonstrationen. På Filter Nyheters videoupptagning syns hon, tillsammans med en grupp nazister, fly från polisen för att undvika ett gripande.

Kvinnan kandiderade i valet 2022 för SD i Katrineholm. Kort innan valet visade det sig dock att hon inte var valbar eftersom hon hade flyttat från kommunen. Hon står under tisdagen fortfarande listad på lokalföreningens hemsida som ledamot av den lokala föreningens valberedning.

Sambo med lokal SD-topp

Den ogiltigförklarade kandidaturen för SD Katrineholm kom som en följd av att hon i augusti flyttade ihop med SD Boxholms toppnamn Max Fagerstedt, 24. Han är partiets gruppledare i kommunen, ordförande i den lokala SD-föreningen och representerar Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Han är även anställd som politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Region Östergötland samt ledamot i Östergötlands regionfullmäktige.

Max Fagerstedt har varit aktiv i partitoppen Mattias Karlssons SD-knutna kulturförening Gimle. Den kvinnliga SD-kandidaten förekom under flera år på föreningens hemsida genom en privat bild på henne som illustrerade en osignerad text. Efter att Expos avslöjande publicerades under tisdagen har bilden raderats från Gimles hemsida.

Vill inte kommentera nazistiskt engagemang

När Expo når SD-kandidaten vill hon inte kommentera sin medverkan i nazistdemonstrationen.

– Jag har inga kommentarer, säger hon och lägger på luren.

Hennes sambo, den lokala SD-toppen Max Fagerstedt vill inte ta avstånd från sin sambos nazistiska engagemang.

Du är förtroendevald politiker för Sverigedemokraterna. Är det förenligt med ditt uppdrag att du har en sambo som går i en våldsam demonstration med nazister?

– Inga kommentarer, jag hänvisar till… ja, något annat. Ni får göra vad ni vill med informationen, men jag har inga kommentarer.

Är det här åsikter du delar med din sambo?

– Inga kommentarer.

Du vill inte kommentera om du delar åsikter med Nordiska motståndsrörelsen?

– Nej, det tänker jag inte göra, du får ha en trevlig dag, säger Max Fagerstedt och lägger på.

”Oslo har sina sår”

Oslos kommunalråd och borgmästare Raymond Johansen uttryckte under helgen ilska över nazisternas närvaro och refererade till terroristen Anders Bering Breiviks massmord på över 77 människor på Utöya och i Oslos regeringskvarter 22 juli 2011.

– Oslo har sina sår och sina minnen av vad nazister har gjort, säger han till NRK.

Lämnar sina uppdrag – kaos i SD Boxholm

Under tisdag kväll meddelades att Max Fagerstedt lämnar sina förtroendeuppdrag i region- och kommunfullmäktige. Sverigedemokraternas distriktsordförande i Östergötland Jan Svensson uppgav då för P4 Östergötland att partiet uppmanat honom att avgå.

Fagerstedt stängdes under tisdagskvällen också av från sin tjänst som politisk sekreterare för SD i Region Östergötland, enligt P4 Östergötland.

Under onsdagen rapporterade Corren att Max Fagerstedt lämnat partiet – men inte sina kommunala uppdrag. Enligt uppgifter till Corren tänker han istället stanna kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde.

Turbulensen i SD Boxholm efter Expos och Filter Nyheters avslöjande har lett till att ytterligare en SD-ledamot i Boxholms kommunfullmäktige lämnat sina uppdrag, enligt tidningen.

– Jag har redan varit nere på kommunkontoret och lämnat in min ipad och frånsagt mig mina kommunala uppdrag. För min del är det slut. Jag orkar inte mer av sånt här, säger Stefan Hallin (SD) ledamot i Boxholms kommunfullmäktige och före detta gruppledare för partiet.

 

I en tidigare version av texten förekom en formulering om att SD-kandidaten varit aktiv i kulturföreningen Gimle. Rätt är att kvinnan under flera år förekommit på bild på föreningens hemsida. Föreningen har efter Expos avslöjande raderat bilden.