Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Statsminister Stefan Löfven kommer att hålla tal på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm när Forum för levande historia anordnar en minnesceremoni kl 17:00. Under dagen kommer det också att vara en utställning på torget. Senare klockan 18:00 arrangerar judiska församlingen i samarbete med Föreningen Förintelsens Överlevande, Svenska kommittén mot antisemitism och Judiska museet en högtid i Stockholms stora synagoga.

Klockan 18:30 hålls även en minnesceremoni för romerna i St Jacobs kyrka i Stockholm. È romani glinda håller i den och fokuserar på hur Förintelsen drabbade romerna.

"en historia som förtryckts sedan Andra världskriget och som än idag är okänd för de allra flesta, inte bara i Sverige utan även i andra länder. Men vi glömmer inte våra judiska systrar och bröder och alla andra som mördades av nazisterna." skriver organisationen i sin presentation. I samband med ceremonin visas utställningen "Den okända Förintelsen".

I Göteborg högtidlighålls minnet i Domkyrkan klockan 18:30. Bland annat kommer överlevande från Förintelsen att närvara.

Antirasistiska Tillsammansgrupper arrangerar ljusmanifestationer i Mariestad och Falköping kl18:00. I Falkenberg sker ljusmanifestationen kl 17:00.

I Borås inleds utställningen "70 år sedan befrielsen" på P A Halls terass. Men även på flera andra platser i landet sker olika aktiviter för att hedra Förintelsens offer. En fullständig lista om vad som händer där du bor finns på Forum för levande historia.

Omkring sex miljoner judar dog under Förintelsen i ett systematiskt försök av Hitlerregimen att utrota hela folkgruppen. Även romer, homosexuella och oliktänkande förföljdes och mördades av nazisterna. 2005 förklarade FN den 27 januari som en internationell minnesdag. Redan 1999 blev den 27 januari nationell minnesdag i Sverige.

Ämnen i artikeln