Hatbrottsmisstänkt politiker försvaras av SD
Sverigedemokraternas kommunpolitiker Christer Wikström utreds för misshandel och förolämpning med hatbrottsmotiv efter att han hamnade i bråk med en kvinna i en matbutik i Borlänge. Wikström har i förhör uppgett att han sagt till kvinnan att hon ”befann sig på fel sida av jordklotet”. Nu får han stöd från partiet.
Uppdaterad: 2018-05-15, 11:18
Publicerad: 2013-05-16, 17:27
Lästid: 5 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
– Uttalandet har ingenting med rasism att göra även australiensare bor på andra sidan jordklotet, säger Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund till Expo Idag.
Det var i söndags som polis tillkallades till Hemköp i Tjärna Ängar efter att Christer Wikström som sitter i Borlänges kommunfullmäktige och som dessutom är nämndeman i Falu tingsrätt hamnat i bråk med en kvinna. Båda har anmält varandra för misshandel.
Wikström har enligt polisen sagt att han kände sig provocerad av att kvinnan bar burka och innan handgemänget ska han frågat "Har inte du hamnat på fel sida jordklotet?". Till Dalarnas tidning säger kvinnan att Wikström bett henne "åka hem till sitt hemland."
Polisens chefsutredare Mikael Lundkvist sa på tisdagen till Expo Idag att han själv lade in förolämpning i anmälan mot Wikström och lämnade över utredningen till åklagare eftersom "att man kan tro att den har med hennes etnicitet eller religion att göra".
Christer Wikström har tagit en "time out" från sitt nämndmanna uppdrag på uppmaning från lagmannen Lars-Erik Bergström som är högsta ansvarig på Falu tingsrätt, rapporterar Dalarnas tidning.
”Harmlöst uttalande”
Linus Bylund har till Aftonbladet sagt att partiets medlemsutskott kan komma att diskutera Wikström om det stämmer att han sagt att kvinnan "hamnat på fel sida jordklotet". Nu menar dock Bylund att förolämpningen mot kvinnan inte var så allvarlig.
– Aftonbladets reporter undrade om det kunde bli fråga om uteslutning och då svarade jag kort och gott att vi inte utesluter folk för ett sådant, i kontexten, ganska harmlöst citat, även om det var direkt olämpligt, säger Linus Bylund till Expo Idag.
Kontexten är ju att han förolämpat en kvinna för att hon har burka.
– Han har inte sagt att det är så. Hon ska fräst någonting mot honom och angripit honom verbalt. Han ska inte förstått vad hon sa och kanske just på grund av att han inte hörde vad hon sa, så sa han de här olämpligheterna.
Finns det inte en rasistisk underton i det han säger?
– Rasistisk? Nej, jag tycker att man slarvar med det ordet. Jag vet inte om det finns någonting i det Wikström sagt som påpekar hennes etniska ursprung, säger Bylund.
Hans version av händelsen att kvinnan ska "fräst" åt Wikström, skiljer sig från polisens som är att Wikström förolämpat kvinnan innan det blev ett handgemäng.
– Ja, det har han själv sagt och att det var innan tumultet i kassan, sa Lundkvist på tisdagen till Expo Idag.
Får stöd av riksdagsledamot
Wikström har även fått stöd från riksdagsledamoten Thoralf Alfsson, som skriver på sin blogg:.
"Vad jag vet är det inte förbjudet eller ett brott att tilltala någon och ha synpunkter på någons kläder. Klär man sig i burka i Sverige så är det inte lustigt att det finns människor som reagerar men de flesta tänker nog bara utan att verbalt tala om vad man anser. Att någon döljer sitt ansikte på offentliga platser genom klädseln är inget som uppskattas i västvärlden.", skriver riksdagsledamoten Thoralf Alfsson på sin blogg.
Thoralf Alfsson har inte gått att nå för en kommentar angående sitt blogginlägg. Linus Bylund ställer sig dock bakom riksdagsmannens uttalande.
– Det stämmer ju. Du får stöda dig på en undersökning om du vill säga emot och dra det i bevis. Jag hävdar bestämt att burkor är problematiska.
Vidare säger Bylund om inlägget:
– Han kanske menar att den här typen av konflikter är en naturlig del i ett splittrat och mångkulturellt samhälle. I det här fallet handlar det om en kvinna som maskerar sig. Det är klart att det innebär konflikter, säger han.
Är det alltså okej att konfrontera okända kvinnor för hur de klär sig?
– Vi måste skilja på vad jag själv skulle göra och vad som jag tycker är olämpligt och vad som är oacceptabelt. Det är helt skilda saker. Alla människor uttrycker sig olika, jag skulle inte uttrycka mig som Alfsson, säger Bylund.
Misstolkad nolltolerans
Den så kallade nolltolerans som Sverigedemokraterna lanserade förra året mot rasism menar Bylund har misstolkats.
– Problemet med journalistkåren är att de uppfattat att alla tänkbara förseelser innebär det strängaste straffet. Det är väldigt elakt tolkat särskilt om man ser till nolltoleransens ursprung i New York där polisen bestämde sig för att beivra även mindre brott. Det var inte så att de sattes i elektriska stolen för att de snattat.
I Jimmie Åkessons brev som skickades ut till samtliga av Sverigedemokraternas förtroendevalda står det:
"I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar."
Linus Bylund konstaterar dock att Christer Wikström kommer att få stanna kvar i partiet.
– Det kan mycket väl bli så att medlemsutskottet tittar på det här. Om jag teoretiskt får bolla i det här så kan det sluta med att han får ett samtal från någon och att han får en varning. Vad jag uttalat mig om är ifall ett sådant här enskilt citat kan leda till uteslutning. Så gör vi inte i det här partiet, säger Bylund.