Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Runt 2000 personer skanderade rasistiska och anti-romska slagord under demonstrationen i Sofia. Flera hundra anhängare av det högerextrema partiet Ataka samlades utanför presidentpalatset. De bar tröjor med slagord som "Jag vill inte leva i en zigenarstat" och banderoller med texten "zigenarnas brottslighet är en fara för landet", rapporterar tidningen France24.

Atakas partiledare Volen Siderov, som kandiderar i presidentvalet den 23 oktober, talade för ett återinförande av dödsstraff, att romska "getton" ska rivas ned och för bildandet av miliser.

Bulgariens president Georgi Parvanov och premiärminister Boyko Borisov kallade Bulgariens nationella säkerhetsråd till ett möte. Presidenten vädjade till media och politiker att "få ett stopp på de extremt hatiska uttalandena", skriver BBC.

Våldet i Bulgarien sägs vara det värsta sedan den ekonomiska krisen i landet 1997. Under veckan har polis gripit ett hundratal anti-romska demonstranter runt om i landet. Många av dem har varit beväpnade med knivar och batonger och har skrikit rasistiska slagord. Vissa har även försök att ta sig in i romska kvarter.

Upprinnelsen till upploppen var en händelse fredagen den 24 september i staden Katunitsa. Då blev en man påkörd och dödad av en bil i staden. Föraren var rom och bilens ägare en man som anklagats för att vara en kriminell ledare. Efter händelsen har anti-romska protester förekommit varje dag runt om i landet. Högerextremister, motorcykelgäng och fotbollshuliganer har deltagit i protesterna, skriver den ryska tidningen Rianovosti.

Högerextrema grupper har använt dödshändelsen i Katunitsa som en ursäkt för hetskampanjer mot hela den romska befolkningen. Men slagord har även riktats mot turkiska och muslimska samhällen. Moskéer i Sofia och Plovdiv har attackerats av demonstranter, rapporterar tidningen France24.