Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sundvalls tingsrätt dömde på fredagen en 35 årig man för att i Facebookgruppen "Stå upp för Sverige" skrivit ett inlägg som utgör hets mot folkgrupp. I inlägget skriver han rasistiskt mot mörkhyade personer och gör kränkande generaliseringar om araber och judar.

35-åringen säger sig inte ha några minnesbilder av att han skrivit inlägget. Han uppger att han inte är politiskt aktiv, men tillägger att han tidigare har varit medlem i Sverigedemokraterna. På sociala medier gillamarkerar han nazistiska, konspirationistiska och högerextrema mediers sidor. 

Han döms för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter 60 å 130 kr. 

Facebookgruppen "Stå upp för Sverige" administreras och startades av Patrik Markström 2017. Gruppen hade först ett annat namn och fungerade då som en stödgrupp för den uppmärksammade polisen Peter Springare. När Springare senare tog avstånd från gruppen bytte den namn. "Stå upp för Sverige" har idag 180 000 medlemmar.

I mitten av januari rapporterades det om att gruppen tagits bort från Facebook. Det visade sig senare att den endast tillfälligt inaktiverats. Nu är det uppe igen.