Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Högerextrema och SD-vänliga Samnytt publicerade i september 2020 en artikel där Dagens Nyheter-medarbetaren Saeed Alnahhal pekades ut som ”misstänkt jihadist”. Saeed Alnahhal väckte enskilt åtal mot Samnytts ansvariga utgivare Mats Dagerlind.

I oktober förra året dömdes Dagerlind i Stockholm tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för yttrandefrihetsbrottet grovt förtal. En dom som Svea hovrätt fastställde i juni i år.

På torsdagen meddelade Högsta domstolen att den ställer sig bakom tidigare domslut om villkorlig dom, dagsböter och skadestånd för Dagerlind, samt att han ska stå för målsägandes rättegångskostnader.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski säger i ett uttalande att han välkomnar Högsta domstolens beslut.

– Det är en viktig dom som säger två saker. Dels att Samnytts uppgifter var grundlösa, och det är därför Mats Dagerlind döms för grovt förtal. Dels säger rätten att det rent principiellt hade varit försvarligt att publicera de här uppgifterna om de hade varit sanna. Men nu rörde det sig om lögner och av det skälet är det viktigt att Samnytts ansvariga utgivare hålls ansvarig för detta.

Även på Samnytts hemsida kommenteras domen. Målet anses vara en del av en komplott mot sajtens verksamhet och ”etablissemangets” försök att tysta tidningen:

”En del av etablissemangets taktik och strategi i att tysta socialkonservativ journalistik är att slå mot dessa medieaktörers ekonomi. Att få Samnytt fälld i ett enskilt mål och tvinga oss att betala rättegångskostnaderna för båda parter är ett led i detta.”

Samnytt grundades 2017 som en efterföljare till SD-vänliga Avpixlat och dessförinnan Politiskt Inkorrekt.

Även Samnytt har täta band till Sverigedemokraterna. En av Samnytts mest profilerade medarbetare och drivande personer är Kent Ekeroth, tidigare riksdagsledamot och idag oppositionsråd i Region Dalarna för partiet.

Företrädare för Sverigedemokraterna medverkar dessutom regelbundet i Samnytts kanaler.

LÄS MER: Här intervjuas SD-toppen i förintelseförnekares studio

Det är inte bara i domstol Samnytts publiceringar får konsekvenser. Sajten har vid upprepade tillfällen klandrats av Mediernas etiknämnd för att ha brutit mot god publicistisk sed, senast det hände var den 22 december i år.