Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokratiska företrädare och sympatisörer har all anledning att fira. Och det gör de också – ordentligt. SD:s stabschef Linus Bylund ägnade måndagen åt att ta upp den samlade presskårens tid med att orera om att han är bakfull och ska hem och äta isterband.

Vid samma tillfälle deklarerar han stolt i en intervju att han den här veckan kommer ägna sig åt arbete och en hel del av det han kallar för ”journalistrugby”. När reportern frågar vad det är svarar den bakfulle Bylund kort ”att knuffa journalister”, och ler förnöjt.

Det är möjligt att Linus Bylund själv tycker att han är rolig och att den sortens jargong fungerar på SD:s partikansli.

Men uttalandet vittnar om Linus Bylunds förakt för journalister och den ordning som råder i fria demokratier – att makten ska tåla granskning och att fritt bli omskriven i media. Att allmänheten har rätt att få svar från de folkvalda utan att partiets kommunikationsavdelning godkänt innehållet före publicering. En ordning Bylund tidigare recenserat genom att skriva att ”journalister är och förblir nationens fiender”. Att en sådan person i dag har en styrelseplats i Förvaltningsstiftelsen som äger public service-bolagen i Sverige är svindlande.

Läs mer: SD och kampen om medierna

Det sverigedemokratiska segerruset har gett fascistiskt lagda partister, sympatisörer och kulturkrigare en självförtroendeboost som heter duga. Många av dem fullkomligt dryper av revanschism.

Lyssna på Studio Expo:

Ett exempel är såklart SD-anställda Riks-profilen och regionvalskandidaten Rebecka Fallenkvist som rusig av seger och jästa drycker utbrast i ett ”helg seger” när Exakt24:s och Samnytts direktsända ”Sverigevänliga” valvaka låg live från SD:s partievenemang. En anspelning på det nazistiska slagordet ”hell seger” som Nordiska motståndsrörelsen ofta använder – en direkt översättning av den tyska Hitlerhälsningen. Fallenkvist tilltag har hyllats i vit makt-kretsar och följer ett sätt att uttrycka sig som är vardagsmat inom extremhögern – ett språk fyllt av blinkningar och referenser till nazism.

I efterspelet säger Fallenkvist till Expressen att hon sa ”helg seger” i ett försök att spela på ”medias sedvanliga övertolkningar”. Det får en att undra om nazianspelningen också är en del av den humor som odlas i SD:s partikorridorer.

Valvakan direktsändes från en studio som drivs av en förintelseförnekare och tidigare SD-tjänsteman. I studion inledde Rebecka Fallenkvist sin helkväll med ett gästspel, precis som SD-politikern Simon O Pettersson och högerextremister med kopplingar till nazistiska NMR.

Valvakans flygande reporter som tålmodigt intervjuade henne är en person som står det högerextrema Nätverket nära och samarbetar med den kraftigt pro-ryska och konspirationsspridande sajten Frihetsnytt. Han är också medlem i Frihetsrörelsens skyddsstyrka Freedom Defence Sweden och har uttalat stöd för och deltagit i Nätverkets högerextrema bok- och mediamässa.

Programledare var de forna järnrörsbröderna Erik Almqvist och Kent Ekeroth. Den senare har genom sajten han arbetar för, Samnytt, agerat mediepartner till Rasmus Paludan vid dennes koranbränningar runt om i landet.

Samnytts reporter Simon Kristoffersson kallar på sin Instagram Paludans hatmöten för en ”undervisning i yttrandefrihet” gång på gång. 

Efter den sverigedemokratiska valframgången postar han en bild där han håller om en leende Kent Ekeroth – de firar SD:s landvinningar. Bildtexten är avslöjande och blottlägger varför sajten lade så mycket resurser på att följa och marknadsföra Paludans hatturné: ”Korankravallerna gjorde sitt jobb”.

Inget av ovan nämnt rör sig om något tillfälligt bristande omdöme hos personerna i fråga. Det är helt enkelt så här Sveriges näst största parti och dess närmsta sfär fungerar. Det är inget nytt. Det är samma parti som Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson valt att samarbeta med sedan valrörelsens start. Kopplingarna till extremhögern finns kvar. Föraktet för den fria demokratins principer likaså. Allt detta blir som allra tydligast när partiets mask i segeryran faller av.

Låt oss hoppas att den svenska högern noterar de segerrusiga kulturkrigarnas snedsteg. Att de inser vilken samhällsomdaning de i detta nu – genom sitt samarbete med SD – håller på att möjliggöra.

Erik Glaad är reporter på Expo.