Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Riksdagens presscenter sjuder av aktivitet minuter innan presskonferensen ska starta. Det är den 22 januari 2013. Fotografer och reportrar väntar på den dåvarande sverigedemokratiska riksdagsledamoten Erik Almqvist. I ljusgrön skjorta och brun tweedkavaj med röd näsduk i bröstfickan gör han trevande entré och välkomnar till pressträffen. Kameraslutare smattrar mekaniskt samtidigt som sverigedemokraten med flackade blick kungör att han nu ska prata om ”den värsta och mest skamfyllda dagen” i hans liv.

Erik Almqvist lämnade Sverigedemokraterna efter den så kallade järnrörsskandalen men är idag en toppspelare i svenska alternativmedier som står nära AFS.
Erik Almqvist lämnade Sverigedemokraterna efter den så kallade järnrörsskandalen men är idag en toppspelare i svenska alternativmedier som står nära Alternativ för Sverige. Foto: Expo

Järnrörsskandalen skapade 2012 sådana chockvågor i SD:s då relativt nya riksdagskansli att partiets pressavdelning gick för högvarv månader efteråt. Presskonferensen i januari 2013 ska bli Erik Almqvists sorti ut ur riksdagen. Han avsäger sig alla partiuppdrag och lämnar politiken.

Men Erik Almqvists nederlag blir istället starten på en helt ny karriär och en helt ny väg till påverkan.

Under stort hemlighetsmakeri når Almqvist en uppgörelse med partiet i vilken han får ett miljonarvode. Han ska fungera som mediekonsult åt det av Sverigedemokraterna helägda bolaget Samtid & Framtid AB. Partiet ska starta webb-tidning och webb-tv och Almqvist ska ”dra igång infrastrukturen”, uppger dåvarande partisekreteraren Björn Söder. 2015 avslöjade DN att Erik Almqvist i själva verket styrt Samtiden i det fördolda och skrivit artiklar under pseudonym.

Några månader tidigare, långt ifrån politikens finrum, har en annan konflikt obemärkt för de flesta, blossat upp. Det numera nedlagda Nationaldemokraternas partisekreterare tillika chefredaktör för partitidningen Nationell Idag, Vávra Suk, är nysparkad. Tillsammans med skribenten och lokalpolitikern Sanna Hill ligger han i öppet krig med sin förra parhäst – ND:s partiledare Marc Abrahamsson.

Nya Tider

Ägare:
Vávra Suk och Sanna Hill.
Ansvarig utgivare:
Vávra Suk.
Chefredaktör:
Vávra Suk.
Politisk beteckning:
”Politiskt inkorrekt”.
Politiska kopplingar:
Övervägande Alternativ för Sverige.
Press-/mediestöd:
5,4 miljoner kronor.
Övrigt:
Delas ut vid AFS-möten.

Insikt24

Ägare:
Vávra Suk och Sanna Hill
Politisk beteckning:
Konservativ och nationalistvänlig
Chefredaktör:
Simon O Pettersson
Ansvarig utgivare:
Simon O Pettersson
Politiska personkopplingar:
Flera aktiva AFS-aktivister, delar i stort skribenter med Nya Tider och Exakt24. Chefredaktören aktiv Sverigedemokrat.
Press-/mediestöd:
2,3 miljoner kronor

Exakt24

Ägare: 
Vávra Suk och Sanna Hill
Ansvarig utgivare: 
Sanna Hill
Chefredaktör: 
Erik Almqvist
Politisk beteckning: 
Konservativ och nationalistisk
Politiska personkopplingar:
AFS likt Nya Tider och Insikt24. Kopplingar även till Nätverket.
Press-/mediestöd:
254 000 kronor
Övrigt:
Medarbetare producerar val- och kampanjvideos för Alternativ för Sverige.

Abrahamsson och Suk hade tillsammans under flera år full kontroll över det lilla partiet. Vávra Suk som partisekreterare, propagandist och chefsideolog. Marc Abrahamsson som partiledare och innehavare av partiets viktiga kommunmandat i Södertälje.

2010 bröt partitidningen Nationell Idag ny mark på den svenska mediamarknaden. Genom en insamlingskampanj lyckades man baxa sig igenom processen att få statligt presstöd. När de närmare 2,5 miljoner kronorna klubbades i det som då hette presstödsnämnden anade Vávra Suk en ny vår för den svenska extremhögern.

– Detta är ett stort steg för hela den nationella rörelsen i Sverige. Med en möjlighet att kunna informera människor och förklara de mekanismer som finns bakom samhällsutvecklingen så kommer även det politiska arbetet att vara hundra gånger lättare, förklarade han i Nationell Idag.

Trots att han är den som gett Nationell Idag nyckeln till statens skattkista tvingas Suk bort 2012, anklagad för att ha förskingrat pengar. Allt kulminerar i en bitter strid. Vávra Suk stämmer Marc Abrahamsson för att ha överträtt sina befogenheter när han avskedade honom och skribenten Sanna Hill. Marc Abrahamsson och Nationaldemokraterna svarar med att stämma Suk för att ha stulit Nationell Idags prenumerationsregister.

Någon vecka tidigare fick Nationell Idags prenumeranter ett reklamutskick.

”Vi som har byggt upp och drivit Nationell Idag i åratal har bestämt oss för att fortsätta utgivningen under nytt namn. Nu ska våra läsare inte behöva vänta länge på att få sin tidning igen”, står det i utskicket. Avsändare är bolaget Alternamedia – chefredaktör för den nya tidningen utan namn är Vávra Suk.

Vávra Suk såg tidigt möjligheterna att nyttja det statliga presstödet för att driva högerextrema medier.
Vávra Suk (till vänster) såg tidigt möjligheterna att nyttja det statliga presstödet för att driva högerextrema medier. Foto: David Lagerlöf/Expo

Både Erik Almqvists skamsna utträde ur Sveriges riksdag som Vávra Suk och Sanna Hills bittra strid med Nationaldemokraterna kommer vara avgörande för hur det högerextrema medielandskapet ser ut i dag. Och de ska göra det tillsammans.

Det parallella medielandskapet har gett SD god hjälp att dra samhällsdebatten dit de vill. Redan 2008 agerade hatsajten Politiskt Inkorrekt digital murbräcka i partiets budskapsarsenal. Sajten utvecklades genom fortsättningen Avpixlat till det som i dag är den SD-lojala sajten Samhällsnytt, med bland andra Kent Ekeroth som redaktionsmedlem.

I en tweet från 2020 skriver Jimmie Åkesson uppskattande om alternativmediernas roll i SD:s politiska bygge:

”Vi har mycket att tacka alternativmedia för. Hade det inte varit för alternativmedia hade de gamla medierna och de andra riksdagspartierna lyckats kväva invandringsdebatten, gruppvåldtäkterna, förnedringsrånen, islamisterna och så vidare”.

De alternativa nyhetssajterna har i SD:s väg mot politikens finrum gjort förtjänstfulla insatser för partiet genom att föra ut en berättelse om Sverige i fullständigt förfall. De ser till att skapa en krisatmosfär som sverigedemokratiska politiker sedan kan växla ut i politisk hårdvaluta.

– Jag ser såklart ett värde i alternativmedier, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof när han samtalar med den tidigare partikollegan Kent Ekeroth i en video som publiceras i september på Samnytts Youtube-kanal.

– Styrkan är att man kan och vågar driva frågor och linjer som inte drivs någon annanstans – även om man ibland överdriver och far med osanning, fortsätter han.

Samnytt/Samhällsnytt

Ägare:
Ideella föreningen Samnytt 
Politisk beteckning:
Saknas
Ansvarig utgivare:
Mats Dagerlind
Politisk chefredaktör:
Mats Dagerlind
Politiska personkopplingar:
Flera före detta Sverigedemokrater, sajten är att betrakta som SD-vänlig men med viss kritik mot partiet. Även vänligt inställd till AFS.
Press-/mediestöd: 803 169 kronor

 

Kent Ekeroth fick lämna sin post som SD:s rättspolitiske talesperson efter Järnrörsskandalen 2012. Efter att han misstänktes för misshandel 2016 tog han timeout från sina riksdagsuppdrag – idag är han reporter på SD-vänliga sajten Samnytt.
Kent Ekeroth fick lämna sin post som SD:s rättspolitiske talesperson efter Järnrörsskandalen 2012. Efter att han misstänktes för misshandel 2016 tog han timeout från sina riksdagsuppdrag – idag är han reporter på SD-vänliga sajten Samnytt. Foto: Expo

Men kanske kom Jimmie Åkessons tweet eller Richard Jomshofs positiva omdöme inte bara av ren tacksamhet från den svenska ytterhögerns grand excellences. Kanske finns där en oro över att partiet fått utmanare till höger om sig i Alternativ för Sverige (AFS). Sedan partiet grundades 2018 har de nämligen lyckats utmana de sverigedemokratiska lojaliteterna på många av alternativmediernas redaktionsgolv.

Sverigedemokraterna har svarat med att stärka sina egna kanaler ytterligare. Inför årets val är partiets propagandaorgan Riks en viktig kugge i partiets påverkansmaskineri genom sina videos på Youtube.

I en påkostad studio blandas rena propagandavideos som hetsar mot muslimer med en livesänd morgonshow. Nyhetsinslag kraftigt vinklade för att passa partiets budskap mixas med tramsiga sketcher framförda av illa utklädda programledare etiketterat ”satir”. I slutet av augusti 2022 har de strax under 90 000 följare på videoplattformen.

Samtiden/Riks

Ägare:
Sverigedemokraterna genom bolaget Samtid & Framtid AB
Politisk beteckning:
Socialkonservativ
Ansvarig utgivare:
Dick Erixon
Chefredaktör:
Dick Erixon
Politiska personkopplingar:
Starkt SD-dominerad. Även Medborgerlig samling och den såkallade "manosfären".
Press-/mediestöd:
0 kronor
Övrigt: 
Riks är direkt underställt SD:s kommunikationsavdelning, enligt SD:s kommunikationschef Joakmin Wallerstein.

Bakom Riks står samma bolag som Erik Almqvist skulle konsulta i mediefrågor under sin tid i den sverigedemokratiska frysboxen – SD-ägda Samtid & Framtid AB som lyder under kommunikationschefen Joakim Wallerstein. I det inryms förutom Riks även SD-organet Samtiden med Dick Erixon som ansvarig utgivare och chefredaktör. Samtiden är som mediaprodukt betraktad kraftigt insomnad. Visst skrivs det texter på sajten och produceras podcasts. Men partiets förtjänst av sajten består i att Erixon i egenskap av chefredaktör flitigt anlitas av public service att kommentera den politiska utvecklingen i Sverige. Det gör att SD fortfarande dominerar i ytterhögerns medielandskap i relation till räckvidd.

I övrigt har de flesta av ytterhögerns medier under den senaste mandatperioden kommit att bli alltmer lojala till Sverigedemokraternas utmanare på högerkanten. En majoritet av sajterna är nu, på personnivå, kopplade till Alternativ för Sverige, visar Expos genomgång.

Floran av högerextrema alternativmedier har sedan 2012 växt lavinartat. I kriget mot ”vänsterliberaler” och ”globalister” ser extremhögern, utöver opinionsbildande fördelar, dessutom en god affär i att driva mediahus. Flera redaktioner delar också skribenter för att maximera räckvidd och lönsamhet.

Sex av de sajter och tidningar som finns i dag åtnjuter något av de statliga stöd som Myndigheten för press, radio och TV fördelar. Totalt rör det sig om strax under 13 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar som under åren 2021–2022 betalats in i den högerextrema medieproduktionen.

De bolag som får allra mest pengar är AlternaMedia AB och Svensk nätmedia AB som tillsammans med Exakt24 AB under senaste året lyfte drygt 10,4 miljoner ur det svenska mediestödssystemet. Sedan 2013 har bara Nya Tider fått drygt 35 miljoner kronor i driftstöd. Ägare för bolagen är Vávra Suk och Sanna Hill som blivit svensk alternativmedias största guldgrävare.

Tillsammans står de som högst ansvariga för tidningen Nya Tider. På Insikt24, som sorterar under bolaget Svensk nätmedia AB är sverigedemokraten Simon O Pettersson chefredaktör och ansvarig utgivare. Den högerextrema sajten Exakt24 har den utsparkade sverigedemokraten Erik Almqvist som chefredaktör.

Mediekanalerna som drivs under den tidigare ND-duons ägande står i dag Alternativ för Sverige mycket nära.

Nya Tider delas regelbundet ut gratis till deltagare på AFS valmöten och har återkommande partiledaren Gustav Kasselstrand som skribent.

Exakt24:s innehåll domineras totalt av AFS-aktivisten Christian Petersons hembesök och uthängningar av antirasister och meningsmotståndare. Parallellt med sin uppsökande verksamhet för Exakt24 gör han propagandafilmer för AFS som används i partiets valkampanj och ställer själv upp i val för partiet. Insikt24 startades ur Exakt24 med ett uttalat syfte att mjölka staten på bidragspengar.

Christian Peterson kallar sig journalist och ägnar sig åt att göra uthängningsvideos för sajten Exakt24, samt att producera partipropaganda för Alternativ för Sverige, som han också kandiderar för i valet.
Christian Peterson kallar sig journalist och ägnar sig åt att göra uthängningsvideos för sajten Exakt24, samt att producera partipropaganda för Alternativ för Sverige, som han också kandiderar för i valet. Foto: Expo

 

Swebb-TV

Ägare: 
Mikael Willgert, Peter Alnebring, Lars Bern 
Ansvarig utgivare:
Mikael Willgert
Politiska personkopplingar: 
Starkt konspirationstroende. Står Nätverket nära. Också förgreningar ut i AFS, Kristna Värdepartiet, Nya Tider, Exakt24, Motgift, Det fria Sverige och Frihetsrörelsen.
Press-/mediestöd:
1,3 miljoner kronor
Övrigt:
Startades som ett projekt som drevs av Sverigedemokrater med Jan Sjunnesson som frontman.

Nära AFS maktcentra står det högerextrema Nätverket. Vávra Suks och Sanna Hills gamla partikamrat från Nationaldemokraterna, Tor Paulsson (alias Tor Änglasjö eller Tobbe Larsson) har utökat sitt och Nätverkets inflytande i svensk extrem- och ytterhöger under många år. Till en början genom infiltration och frontorganisationer. Nu mer öppet men ofta under pseudonym vid offentliga framträdanden. Nätverket är en starkt bidragande orsak till AFS landvinningar hos de högerextrema alternativa nyhetssajterna – främst genom sitt inflytande över partiets Stockholmsavdelning. 

Nätverket präglas av ett starkt konspirationstroende, ofta med antijudiska och antimuslimska förtecken. Grupperingen har lyckats etablera sina mest framträdande profiler som ansikten utåt för det djupt konspirationistiska och högerextrema SwebbTV. Lennart Matikainen är en av dessa. Tillsammans med sexologen och konspirationisten Katerina Janouch är han en av SwebbTV:s flitigaste programledare och kandiderar för AFS i valet till Stockholms kommunfullmäktige. 

Nätverkets ”Svenska bok- och mediemässan” spelar en avgörande roll för att föra samman svensk extremhöger och bidrar ytterligare till Nätverkets inflytande i miljön. I övrigt finns betydande förgreningar ut i AFS-lutande Fria Tider, AFS-vänliga Svenska Morgonbladet samt den egna sajten FrihetsNytt och den tillhörande videosatsningen för unga – UngOpinion.

Lennart Matikainen är programledare på SwebbTV, driver en egen kanal på Youtube och kandiderar för AFS i Stockholm – en avdelning i partiet som står det högerextrema Nätverket nära.
Lennart Matikainen är programledare på SwebbTV, driver en egen kanal på Youtube och kandiderar för AFS i Stockholm – en avdelning i partiet som står det högerextrema Nätverket nära. Foto: Expo

En högerextrem sajt som ligger i öppen konflikt med Nätverket är Nya Dagbladet. Sajten beskriver i flera publiceringar Nätverket som ”sektliknande” och dess företrädare som våldsbenägna. Nya Dagbladet är visserligen också starkt konspirationstroende, men mer vänligt inställd till Nordiska motståndsrörelsen än Alternativ för Sverige.

I en text från augusti 2022 resonerar sajtens redaktör Per Nordin om AFS verkligen är ett alternativ för riktiga nationalister. Han anger bland annat partiets koppling till Nätverket som ett av problemen han ser. Vidare i texten återger Per Nordin antisemitiska konspirationsteorier som goda argument för hans övervägande att välja NMR i valet 2022.

Nya Dagbladet

Ägare:
Markus Andersson, Isak Boman, Per Nordin (styrelsesuppleant)
Ansvarig utgivare:
Markus Andersson
Chefredaktör:
Markus Andersson
Politisk beteckning:
Oberoende humanistisk
Politiska personkopplingar:
Har intagit en NMR-vänlig ställning. Personkopplingar till Nationaldemokraterna, Insikt24, Nya Tider.
Press-/mediestöd:
314 239 kronor

Fria Tider

Ägare:
Widar Nord, bolag registerat i Estland
Ansvarig utgivare:
Widar Nord
Chefredaktör:
Widar Nord
Politisk beteckning:
Anges ej
Press-/mediestöd:
0 kronor
Övrigt:
Oftast anonyma skribenter. Står AFS nära sedan partiets bildande. Flera medarbetare tidigare skribenter på Motpol.

Svenska Morgonbladet

Ägare:
Föreningen för Sverigevänlig information – grundare Henrik Sundin.
Ansvarig utgivare:
Henrik Sundin
Chefredaktör:
Anges ej
Politisk beteckning:
Konservativ/Nationalistisk
Politiska personkopplingar:
Flera skribenter aktiva i AFS. Även kopplingar till Det fria Sverige och Nätverket.
Press-/mediestöd:
0 kronor

Drygt åtta år efter sin sorti ut ur riksdagen står Almqvist återigen vid en mikrofon inför kameror. Han talar på en radikalkonservativ konferens i sitt nya hemland Ungern, dit han flyttade redan i maj 2013. Den här gången flackar inte blicken. Den här gången talar han i egenskap av chefredaktör för Exakt24.

Det pågår en strid mellan liberala globalister och konservativa nationalister där centraleuropa är nästa slagfält.

Han säger att demokraterna fuskade i det amerikanska valet. Att konservativa i Europa nu står inför en avgörande strid som måste vinnas och att det pågår ett totalt folkutbyte i Europa. 

– Med samordning och bra grund kan vi gå segrande ur det här, säger han och avslutar med ett citat från TV-serien Game of Thrones. 

– Kaos är ingen grop. Kaos är en stege, säger han och tillägger: 

–  Jag menar att vi måste bygga oss den stegen. 

Den stegen finns egentligen redan och det är bland andra Erik Almqvist som varit med och byggt den i Sverige. Får Sverigedemokraterna ökat inflytande på svensk politik kommer de tidigare trogna medierna pressa partiet från höger. Och om partiet gör sina kärnväljare missnöjda finns både infrastrukturen och lojaliteterna där för att skicka upp Alternativ för Sverige ytterligare pinnhål.

 

Omslag Expo 3-2022, Missionen som vann

Artikeln är hämtad ur #3-2022 av tidskriften Expo. Stöd vår journalistik och verksamhet här.