Riks | Expo.se

Riks

Riks är en mediesajt som ägs av Sverigedemokraternas bolag Samtid och Framtid AB. Ansvarig utgivare är Dick Erixon, som har samma roll för den SD-ägda opinionssajten Samtiden. Riks lanserades 2020 och publicerar inslag i tv-format på sin hemsida och Youtubekanal. Inslagen sprids också i Sverigedemokraternas egna kanaler.

Uppdaterad: 
2022-10-18

Riks programledare Denice Westerberg på Sverigedemokraternas valmöte på Medborgarplatsen i Stockholm, sommaren 2022.

Riks programledare Denice Westerberg på Sverigedemokraternas valmöte på Medborgarplatsen i Stockholm 2022.

Att Sverigedemokraterna är avsändaren framgår inte av inslagen. Riks presenterar sig i stället som en ”konservativ nyhetsförmedling”. Riks programledare och kommentatorer är ofta samtidigt politiskt engagerade. Merparten av kanalens medarbetare som lyfts fram som programprofiler har engagemang i både Sverigedemokraterna som Medborgerlig samling. Profiler från kanalen medverkar också i partiets valkampanj 2022 och i flertalet av de valfilmer som partiet producerar.

Riks har knappt 90 000 prenumeranter på Youtube och publicerar ett stort antal inslag per vecka av varierande längd och karaktär. Sverigedemokraterna har tidigare gjort liknande satsningar på propagandakanaler, men ingen har nått lika stort genomslag som Riks.

Videos med SD-propaganda

Vinklar och ämnen i kanalens innehåll följer ett sverigedemokratiskt narrativ. Dominerande är kritik mot mångkultur, invandring, feminism och Sverigedemokraternas politiska motståndare. 

Exempel på rubriker för inslagen som publiceras är ”Vi ska inte tvingas betala för vänsterflum och annat trams” och ”Nu byggs jättemoské i Helsingborg - Moderaterna: en fin byggnad”. Även typiskt högerextrema teman som ”Forskare varnar: svenskar blir minoritet i flera områden i Sverige”, varvas med lättsamma sport-, nöjesinslag och försök till politisk satir. Vanligt förekommande är också opinionsdrivande inslag eller ren partipropaganda.

Till exempel delas frekvent klipp där Riks-medarbetare talar direkt till tittaren i ämnen som ”universitetens vänstervridning”, ”Har politikerna svikit Sverige?” och att etablerade journalister notoriskt ljuger om invandring och mångkultur.

Riks är även en plattform där Sverigedemokratiska politiker låter sig intervjuas, bland dem Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Anklagades för hatkampanj mot Annie Lööf

Riks har återkommande anklagats för att driva hatkampanjer mot enskilda politiker. Statsminister Magdalena Andersson och utrikesminister Ann Linde anklagade SD-kanalen för att systematiskt piska upp hat mot Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Utspelet skedde efter att det framkommit att personen som misstänks för mord och terrorbrott efter mordet på Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan 2022 också planerat att mörda centerledaren. 

Flera ledande Sverigedemokrater, bland andra partiledaren Jimmie Åkesson, krävde att utrikesministern skulle be om ursäkt för anklagelsen – något hon vägrade.

Rebecka Fallenkvist – en kontroversiell profil

En av kanalens mest profilerade programledare Rebecka Fallenkvist, som också är regionpolitiker för SD i Region Stockholm, har flertalet gånger hamnat i blåsväder och varit föremål för skarp kritik för sina uttalanden och sitt agerande.

I december 2021 publicerade en av Riks mest profilerade programledare, Rebecka Fallenkvist, en video på Twitter filmad med drönare över dåvarande klimat- och miljöminister Annika Strandhälls (S) bostad. Ministern beskrev i en egen tweet att ett av hennes barn var ensamt hemma och att familjen ”tack vare dessa högerextremister lever med en ständig hotbild”.

Fallenkvist skrev i sin tweet att hon fått videon skickad till sig av ”en engagerad tittare”.

Offentliggörandet av videon fick massiv kritik från både höger och vänster. Men Riks ansvarige utgivare Dick Erixon försvarade trots det publiceringen – även om han samtidigt tillade att Riks inte har tillgång till någon drönare.

– Det är kartlagt sedan tidigare att man kan avbilda byggnader. Vi har diskuterat en bild. Det har jag gett okej på, sa han till Aftonbladet.

Sedermera tog dock Rebecka Fallenkvist bort tweeten och bad om ursäkt för sitt agerande.

På valnatten 2022 ropade Rebecka Fallenkvist ”Helg seger!” under en direktsändning från SD:s partievenemang i de högerextrema alternativmediesajterna Exakt24 och Samnytts gemensamma valvaka.

Utropet anspelar på det nazistiska slagordet ”Hell seger” som används av bland andra Nordiska motståndsrörelsen, NMR. ”Helg seger” plockades senare upp av högerextrema webbutiker och organisationer som började sälja produkter med det budskapet. Själv menade Fallenkvist att hon blivit feltolkad, att hon menade att det var en ”segerhelg för SD” och att hon var berusad och inte borde genomfört intervjun.

I oktober 2022 kallade Fallenkvist Anne Frank för ”sedeslös” och ”kåtheten själv” i en story på Instagram. Delningen var också tonsatt med musik av Kanye West som under 2022 flertalet gånger anklagats för antisemitism. Fallenkvists inlägg mötte skarp kritik och fick internationell uppmärksamhet. Flera judiska organisationer fördömde Fallenkvists agerande.

”En anmärkningsvärd respektlöshet för Anne Frank som Förintelseoffer”, skrev Judiska Centralrådet i ett uttalande. Även Israels ambassadör i Sverige markerade kraftfullt.

Även denna gång menade Rebecka Fallenkvist att hon blivit misstolkad.

Fallenkvist togs kort efter delningen uppmärksammats av medier ur tjänst på Riks. Fallenkvist, som kort före det inträffade hade valts in som regionpolitiker för SD i Region Stockholm stängdes dock inte av från sina politiska uppdrag.

SSU-medlem hängdes felaktigt ut

I juni 2022 publicerade Riks ett klipp där en distriktsordförande för socialdemokraternas ungdomsförbund i Fyrbodal felaktigt pekades ut som dömd våldsbrottsling och rattfyllerist. Klippet hade en granskande inramning och reportern utgav sig för att ha utfört en granskning.

Efter att det visade sig att Riks brustit i sin research och blandat ihop SSU-ordföranden med en annan person avpublicerades klippet och Riks bad SSU:aren om ursäkt, enligt ansvarig utgivare Dick Erixon. Den drabbade valde dock ändå att polisanmäla kanalen för förtal.

Hatfyllda kommentarsfält – nedsättande om kvinnor och minoriteter

Riks har uppmärksammats i Expo för att våldsbejakande och rasistiska kommentarer inte rensas i kommentarsfälten. Riks väckte också medial uppmärksamhet för ett inslag där det spekulerades om varför Sverigedemokraterna inte har större stöd hos den kvinnliga befolkningen. Slutsatsen var att ”kvinnor är mer känslostyrda” och sämre på kritiskt tänkande än män.

Den 21 maj 2022 var vice partiledaren Henrik Vinge på Riks och hävdade att den svenska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh verkar för ”utländska intressen”. Vinge påstår att Kakabaveh är en konsekvens av ”mångkulturalismen” eftersom hon stöder den kurdiska milisen YPG som i Syrienkriget också fått stöd av USA i kriget mot Islamiska staten

”Detta är en krock mellan våran europeiska syn på demokrati som är kopplad till sakpolitik och ideologiska debatter, man är höger eller vänster och sådana saker, och en demokrati som den ser ut i många andra delar av världen där den är klanbaserad och baserad på etnicitet”.

Vinge kritiserar det svenska valsystemet eftersom han menar att minoriteter kommer kryssa minoritetspersoner på valsedlar. Han menar vidare att minoriteter som väljs inte röstar på ideologisk grund utan endast för ”sina etniska intressen”. 

Förutom att misstänkliggöra minoriteter i politiken torgför Riks en konflikt mellan det ”svenska samhället och islam”, som är ytterligare en rubrik på kanalen.


Artikeln har publicerats som en del av projketet En sökning bort med stöd av MUCF.

 

Läs mer om #Riks

Riks programledare Denice Westerberg på Sverigedemokraternas valmöte på Medborgarplatsen i Stockholm, sommaren 2022.

Youtubekanalen Riks och sajten Samtiden ska frigöras från SD.

Publicerad: 
2023-06-21
Dick Erixon är ansvarig utgivare för SD:s propagandakanal Riks som partistyrelsen nu överväger att sälja.

Sverigedemokraternas propagandakanal Riks har varit en megafon för sverigedemokraternas politik och berättelser i sociala medier sedan 2020.

Publicerad: 
2023-06-09
Högerextrema Förtalsombudsmannen i Stockholms tingsrätt. Bilden är ett kollage.

Pseudonymer, anonyma uthängningssidor och personförföljelser under journalistisk flagg.

Publicerad: 
2023-05-25
Chang Frick i SD:s propagandekanal Riks

En kitschig Lidl-tröja och en air av ”lite annat att stå i” kan förvirra de mest kritiska granskarna.

Publicerad: 
2023-02-02
Rebecka Fallenkvist omplaceras till SD:s administrativa enhet på riksdagskansliet efter ett antisemitiskt utspel om Anne Frank.

Rebecka Fallenkvist omplaceras inom SD efter att hon i en story på Instagram kallat Anne Frank för ”osedlig” och ”kåtheten själv”.

Publicerad: 
2022-10-21
Rebecka Fallenkvist är regionpolitiker för SD i Region Stockholm och profil i partiets webb tv-kanal Riks.

Nyinvald i Region Stockholm. ”Avstängningen som sådan gäller hennes tjänst i partiet”

Publicerad: 
2022-10-18
Helg seger

Sprids via propaganda och produkter för försäljning.

Publicerad: 
2022-09-22
Alternativmedierna har spelat en stor roll i Sverigedemokraternas framgångar. Expos genomgång visar att det finns anledning för partiet att känna konkurrens om lojaliteterna på redaktionsgolven efter Alternativ för Sveriges intåg i svensk politik.

De får mest statliga pengar ▪ Flest kopplingar till ett parti

Publicerad: 
2022-09-07
Jonathan Leman

Programledaren för SD:s podd Samtidigt menar att SD måste bli en ”bred kyrka” och uppmuntrar kända högerextremister att komma tillbaka till partiet.

Publicerad: 
2022-08-31

– Det är ett krigsliknande tillstånd och krig går ut på att döda, säger Samtidens chefredaktör Dick Erixon till Expo.

Publicerad: 
2022-04-22
Niclas Nilsson

När SD förflyttar positionerna gör de detta genom att ta två steg fram och ett tillbaka. Och Rebecka Fallenkvist går i täten.

Publicerad: 
2021-12-03
Mattias Karlsson/Sverigedemokraterna.

Partiföreträdare längre ner i näringskedjan har uteslutits för mindre.

Publicerad: 
2021-09-25
Våldsuppmaningar i kommentarsfälten på Riks.se

Uppmaningar om att spränga fullsatta moskéer och nackskott på politiska meningsmotståndare tillåts ligga kvar i kommentarsfälten på Riks.se, Sverigedemokraternas nya tv-satsning som sjösattes i slutet av november.

Publicerad: 
2020-12-17