Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Rebecka Fallenkvist, SD-politiker och programledare på partiets videokanal Riks, utropade ”helg seger” på de högerextrema nätsajterna Samnytt och Exakt24:s gemensamma valvaka. Samtidigt sträckte hon ut sin arm. Utspelet direktsändes – videoklippet blev snabbt viralt och spreds via sociala medier.

Efteråt förstods utspelet som en anspelning på det nazistiska slagordet ”hell seger", som är en direktöversättning av Nazistregimens hälsningsfras ”Sieg heil”.

Till Expressen förklarade Rebecka Fallenkvist först att hon sagt ”helg seger” i ett försök att spela på ”medias sedvanliga övertolkningar”.

I senare intervjuer hävdade hon att utspelet bara hade blivit grammatiskt fel och att ”segerhelg” var vad hon menat. Hon sa även till Dagens Nyheter att hon varit ”överförfriskad och borde inte tagit en intervju”.

Fångades upp av extremhögern

Rebecka Fallenkvist fick mycket kritik för sitt agerande. Men inom den nazistiska och rasideologiska miljön togs utspelet emot med både uppskattning och hån.

Redan dagen efter valet fanns det t-shirts att köpa med uttrycket på. Det var den rasideologiska föreningen Det fria Sverige som var först ut att försöka tjäna pengar på hennes utspel. Men det var inte bara DFS som såg en möjlighet att slå mynt av Fallenkvist uttalande. Snart följde även Sveriges största återförsäljare av vit makt-produkter efter, med olika modeller av t-tröjor med ”helg seger” tryckt på dem. 

"Gör mig glad"

När utspelat diskuteras i en av Det fria Sveriges poddar så konstateras det att de tycker att det är fint och att de blir glada. De kopplar också utropet till den nazistiska hälsningen ”hell seger” men DFS ledare Magnus Söderman tror inte att frasen har någon djupare betydelse för Fallenkvist. Hans poddkollega tillägger att det förmodligen är ett utslag av en internhumor i partiet som nu blev ute för allmän beskådan.

– Det gör mig glad just att det fått spridning ända in i de här korridorerna, säger Magnus Söderman, som tidigare var en ledargestalt i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen där ”hell seger” ofta används.

Nordiska motståndsrörelsen har själva behövt fasa ut hälsningen i offentliga sammanhang efter att hell seger-uttalanden bedömts utgöra hets mot folkgrupp vid ett par tillfällen. Organisationens ledare Simon Lindberg fick själv nöja sig med ett ”hel... skotta” vid en demonstration i Boden 2018.