Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på den ryska plattformen VK, en slags motsvarighet till Facebook, som den före detta vice ordföranden Mikael Lundin under flera år delade en mängd bilder som innehöll grovt rasistiska budskap. Efter att Expo avslöjat delningarna fråntogs han sina uppdrag för Sverigedemokraterna och ströks från partiets valsedlar till kommun och region.

Hitlerhyllningar, n-ordet och att muslimer ska skjutas

Bland materialet, som upptäcktes och polisanmäldes av föreningen Näthatsgranskaren, finns en fejkad bild som föreställer klimataktivisten Greta Thunberg hållandes i en skylt. På skylten har en nidbild av en svart person tillsammans med en text monterats in. I texten används n-ordet och att svarta personer är ”människoliknande apor” och att de ”spelar trummor när de blir glada”.

Bland delningarna finns också bilder som hyllar Adolf Hitler som en ”ädel nationalistisk ledare” och en där Hitler och den nazityska propagandaministern Joseph Goebbels syns framför ett hakkors med ett slagord som var vanligt i nazityskland.

En annan bilds budskap går ut på att muslimer ska skjutas.

Döms mot sitt nekande

Den åtalade mannen har hela tiden nekat till att det skulle vara han som delat bilderna. Tidigare har han sagt att han är utsatt för en komplott. När Expo når honom efter att domen fallit är han lågmäld.

– Jag läste domen och blev lite brydd, att jag blev dömd, säger Mikael Lundin. 

Han tycker att tingsrätten gjort en felaktig bedömning.

– Jag måste prata med min advokat först, men troligtvis kommer jag överklaga.

Jag läser i domen att du fortsatt nekar till att det är du som delat bilderna – vem menar du har gjort det?

– Det kan ju, som jag trodde från början, vara någon i familjen. Jag har frågat ut dem men de nekar. Det kan ju vara någon som vill jäklas med mig, helt enkelt.

Lyssna på Studio Expo:

Mannen uppger också att han efter att Expo skrivit om åtalet fått lämna sina uppdrag för Sverigedemokraterna och nu engagerat sig i Alternativ för Sverige.

– Jag hjälper en kille där. Har delat ut valsedlar och så.

Han säger att han inte är så insatt i AFS politik, men att han tycker det är bra att de vill avskaffa brottet hets mot folkgrupp.

Tingsrätten skriver i domen att det är styrkt att det är den åtalade mannen som delat bilderna och dömer honom därför för hets mot folkgrupp till dagsböter.