Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i en story på Instagram som den nyvalde regionpolitikern Rebecka Fallenkvist lade upp en bild där hon håller upp Anne Franks dagbok. Till storyn hade Fallenkvist lagt till en låt av Kanye West som på sistone uppmärksammats för att ha spridit hat mot judar i sociala medier.

”50 sidor in och hittills har Anne Frank endast slagit mig som sedeslös. Kåtheten själv”, skriver Fallenkvist i storyn. Något Expos reseracher Jonathan Leman var en av de första att uppmärksamma.

Tas ur tjänst

Partiet och deras kanal Riks har sedan tidigare meddelat att Fallenkvist tagits ur tjänst i väntan på att en intern process tillsammans med partiets HR-avdelning ska slutföras.

När Expo når SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman vill han inte svara på om avstängningen även gäller hennes politiska uppdrag – eller om det startats ett personärende mot henne i partiets medlemsutskott.

– Jag har en kollega som sitter och kikar lite på det där, så du får mejla oss så tar vi tag i det.

Har det startats ett medlemsärende mot henne?

­– Jag har inte tid att svara på dina frågor, så du får mejla oss.

Inte avstängd men deltar ej

Region Stockholms regionfullmäktige sammanträder för första gången efter valet under tisdagsmorgonen. Findel Madison, pressansvarig på SD Region Stockholm säger att avstängningen av Fallenkvist inte gäller hennes politiska uppdrag. Men Rebecka Fallenkvist kommer inte delta i regionfullmäktigemöten i väntan på ”den interna processen på riksplanet”.

– Hon är inte här, det är en ersättare som kommer att gå in istället för henne i väntan på den interna processen, säger Findel Madison, pressansvarig SD Region Stockholm.

Han säger att han räknar med att den interna processen SD hänvisar till ska vara avklarad innan nästa regionfullmäktigemöte som hålls 15 november.

– Avstängningen som sådan gäller hennes tjänst i partiet, säger Findel Madison, pressansvarig SD Region Stockholm.

Kraftiga fördömanden och internationell uppmärksamhet

Fallenkvists utspel har mötts av fördömanden från judiska organisationer, bland annat Judiska Centralrådet och Judiska Ungdomsförbundet i Sverige.

– Som förtroendevald har man ett ansvar, oavsett om man delar en politisk uppfattning eller inte. Det är olämpligt att uttala sig på det sättet, säger Lena Posner Körösi till Dagens Nyheter och beskriver Fallenkvists inlägg som en ”grov förolämpning”.

Judiska Ungdomsförbundet skriver att Rebecka Fallenkvists agerande för ”otroligt vidrigt och smaklöst”.

Till P4 Stockholm säger ungdomsförbundets generalsekreterare Nina Tojzner att förbundet kräver att Fallenkvist utesluts ur partiet.

Flera internationella medier har också uppmärksammat Rebecka Fallenkvists delningar. Däribland The Guardian, Deutsche Welle, Jerusalem Post och Al Jazeera.

”Syftade till det goda och mänskliga”

Rebecka Fallenkvist valdes nyligen in som ledamot för Sverigedemokraterna i Region Stockholm. Hon var även central i partiets valsatsning på TikTok, i sverigedemokratisk valreklam och är en av profilerna i SD:s Youtube-kanal Riks.

Hon menar att hennes inlägg misstolkats.

– Boken utgör en gripande skildring av människans godhet och ondska. Den goda Anne som i de första kapitlen är som vilken ung tjej som helst, hon lever sitt liv i ro och finner ett intresse i killar (vilket jag belyste), ställs i kontrast till nazismens ondska. Min story syftade till det goda och mänskliga hos Anne - inte att förminska ondskan som hon utsattes för, skriver Fallenkvist i ett sms till DN.

Partiledaren Jimmie Åkesson kommenterade Fallenkvists Instagramdelning under söndagen.

– Folk säger dumma saker hela tiden. Sedan har hon själv försökt att förklara det här på olika sätt, vilket väl är en rimlig förklaring kanske, men jag tycker att det är ett förkastligt sätt att uttala sig på såklart, säger han i SVT:s Agenda.

Utropade ”Helg seger” på valnatten

Rebecka Fallenkvist har tidigare fått stark kritik för sina uttalanden. På valnatten utropade en märkbart berusad Fallenkvist ”Helg seger” i de högerextrema alternativmedierna Exakt24 och Samnytts gemensamma valvaka. Utropet anspelar på det nazistiska slagordet "Hell seger" som används av bland andra Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Efter händelsen plockade flera högerextrema organisationer och webbshoppar upp SD-profilens segerutrop och började sälja produkter med sådana motiv.