Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna gick framåt i kommunfullmäktige valet i Vårgårda, trots att partiet hade en stökig mandatpartiet med flera avhopp bakom sig. Partiet ökade från fem till sex mandat och fick totalt 15,29 procent av rösterna.  

En av dem som fick en stol i fullmäktige och som gör sin första mandatperiod för partiet är Gunilla Wassénius.

Expo uppmärksammade redan inför valet att Gunilla Wassénius på sociala medier bland annat spridit ett högerextremt och antisemitiskt upprop om att ”zionistiska intressen” driver på ett folkmord på vita i Sverige. Wassenius namn finns med bland undertecknarna av uppropet.

Gunilla Wassénius har dessutom delat idéer om att covid-vaccinet är dödligt och att: ”Bebisar dör nu på löpande band och sanningen tystas”. Hon delar flera anticorona- och antivaccin-artiklar från olika konspirationsteoretiska sajter. Men även artiklar från den rasideologiska miljön.

Under flera år har Gunilla Wassénius även i olika inlägg och kommentarer på sociala medier gett uttryck för att hon vill kunna använda det kränkande och rasistiska uttrycket ”neger”. 2019 skriver hon till exempel: ”Varför blir man avstängd från Facebook om man skriver negerboll?”.

Står bakom idéerna

Expo har sökt Gunilla Wassénius för en kommentar om det här är frågor hon kommer att driva som politiker. Men hon har inte återkommit.

Inför valet sa hon dock att hon stod bakom såväl idéerna om att det pågår ett folkmord på vita i Sverige som användandet av n-ordet.

Expo lyfte i den tidigare granskningen att hon i ett inlägg ställde sig den retoriska frågan om vad hon skulle kalla en ”mörkyad person” om hon inte fick använda n-ordet. ”Hur beskriver jag den då?”, funderade Wassenius.

– Jag kan säga så här, för att du inte ska vända det, att när jag var liten så var neger en som kom från Afrika och det var inget konstigt med det överhuvudtaget, svarade Gunilla Wassénius då till Expo.

Inläggen ligger fortfarande kvar på hennes sociala medier.

Lokala partiledningen vill inte kommentera

Pelle Eriksson är Sverigedemokraternas gruppledare i Vårgårda kommunfullmäktige. När Expo når honom för att fråga om de åsikter som Gunilla Wassénius för fram är förenliga med att samtidigt företräda Sverigedemokraterna så är han fåordig.  

– Ja det var väl väntat, säger Pelle Eriksson och tillägger att han inte vill säga något mer, varpå han avslutar samtalet.

Partiets lokala styrelseordförande, Alexander Strömborg, skriver i ett sms till Expo – efter att han tagit del av vad Gunilla Wassénius sagt på sociala medier:

”Jag har lite svårt att kommentera på vad hon sa. Vill helst inte uttala mig när jag inte vet allt. Men vi kan höras när jag vet lite mer!”

Alexander Strömborg återkommer inte med något ytterligare svar, trots upprepade påstötningar.

Expo har även sökt partiet centralt via dess pressavdelning.

UPPDATERING: Efter Expos granskning så meddelar partiet till Sveriges radio att det inleder en internutredning mot Gunilla Wassénius.