Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expos och Expressens granskning av valkandidaternas högerextremism som publicerades under torsdagsmorgonen avslöjade flera sverigedemokratiska politiker med att sprida rasism på sociala medier och ha kopplingar till högerextrema grupper. Avslöjandet gör nu avtryck på Sverigedemokraternas valsedlar.

Under fredagen meddelar Sverigedemokraterna att samtliga tolv SD-kandidater som förekommer i granskningen antingen stängst av och är under utredning, eller självmant lämnat partiet.

Läs granskningen i två delar här:
Del 1. SD-kandidater: Hyllar nazister och vill utrota muslimer
Del 2.
Här är SD-kandidaterna som dolt sin nazistbakgrund

SD Åmåls Björn Halldin var en av kandidaterna som granskades. Han har under flera år spridit hatbudskap mot muslimer. I ett av inläggen skriver han ”är det inte dags att vi utrotar dom här jävla muslimerna”.

I ett annat uttryckte han sitt hat mot svarta människor med ord som ”niggers”.

Björn Halldin, Sverigedemokraterna Åmål, har delat grovt rasistiska inlägg på sociala medier.
Björn Halldin har under en längre tid uttryckt sitt hat mot muslimer på internet.

 

Partiet meddelar nu att Halldin inte längre kommer att vara valbar på sverigedemokraternas kommunvalslista.

– Han meddelade i morse att han drar tillbaka sin kandidatur till fullmäktige i Åmål och det är inskickat till Länsstyrelsen, skriver Matheus Enholm, distriktsordförande för SD Västra Götaland norra i en kommentar till Expressen.

Björn Halldin kandiderade till i kommunvalet i Åmål för Sverigedemokraterna. Efter Expo och Expressens avslöjat honom med att han vill utrota muslimer avgår han.
Björn Halldin kandiderade till i kommunvalet i Åmål för Sverigedemokraterna. Efter Expo och Expressen avslöjat honom med att han vill utrota muslimer avgår han. Foto: Sven Lindwall/Expressen

SD:s lokala ordförande i Åmål bekräftar detta.

– Han företräder inte oss längre, skriver hon i ett sms.

Hetsade mot muslimer – spred hat mot Annie Lööf

Göran Nordin, stod på den sverigedemokratiska valsedeln i Gagnef. I flera inlägg på sociala medier visar han sin avsky mot muslimer i allmänhet och somalier i synnerhet. På hans facebooksida utmålas dessa som lata och våldsamma.

Han skriver också i flertalet inlägg att Centerpartiets partiledare Annie Lööf är en ”tokkärring" som inte har i politiken att göra – han liknar henne också vid en orm.

Efter att rapparen Nils ”Einár” Grönberg sköts till döds delade han en bild på den mördade artisten med orden ”Det är ingen seger att dö som en neger”.

Nordin sa efter att Expressen konfronterat honom med inläggen att det hela var ”satir” och att han inte ville svartmåla någon. Han ville också be om ursäkt till Annie Lööf. 

Göran Nordin meddelar nu att han avsäger sig sin kandidatur.

Ytterligare sju avhopp efter granskningen

Samma sak gäller för SD-politikern Lena Cederlid, som kandiderar i kommunvalet i Falun. Hon har beskrivit sig själv som ”stolt medlem” i vit makt-organisationen Det fria Sverige.

– Partiet ser väldigt allvarligt på det Göran delat och även på det som framkommit om Lena. De har båda efter uppmaning avsagt sina kandidaturer till kommunvalet. Vi har även begärt att partiets medlemsutskott ska utreda ärendet, skriver Rasmus Giertz, ordförande för SD i Dalarna i ett sms till Expressen.

Ari Lindberg lämnar sin kandidatur för SD Västerås efter att Expo och Expressen avslöjat att han gått på möte med rasideologiska Det fria Sverige och att han själv delat en vit makt-låt i en grupp på ryska VK.
Ari Lindberg lämnar sin kandidatur för SD Västerås efter att Expo och Expressen avslöjat att han gått på möte med rasideologiska Det fria Sverige och att han själv delat en vit makt-låt i en grupp på ryska VK. Foto: Sven Lindwall/Expressen

Västeråsaren Ari Lindberg, även han SD-kandidat i kommunvalet, avslöjades i granskningen med att ha gått på möte med Det fria Sverige och delat en vit makt-låt och en konspirationsvideo på nätet. Han stryks nu också från valsedeln.

SD distrikt Västmanland ställer sig bakom beslutet från partistyrelsens medlemsutskott att Ari Lindbergs kandidatur dras tillbaka. I övrigt så hanterar vi inkommande personärenden internt, skriver Ewa Olsson Bergstedt, ordförande för SD Västmanland, i ett sms till Expressen.

Morgan Svensson, som har bakgrund i nazistiska Nationalsocialistisk front, NSF, är avstängd av partiet och under utredning – vilket gör att han inte är valbar under tiden han utreds. Det meddelar Björn Forsell, ordförande för SD i Jönköpings län till Expressen.

Det gäller även för Jessica Nordström, SD-kandidat i Hylte i Halland, som har en liknande bakgrund som Morgan Svensson.

Avsade sig sina uppdrag under intervjun

Expos och Expressen granskning har även föranlett att Sonja Hellström – SD:s toppkandidat i Norsjö kommun – drar tillbaka sin kandidatur. Hon meddelade redan under intervjun med Expressen att hon lämnar Sverigedemokraterna och politiken.

Under intervjun hade hon fått frågor om att hon delat en stor mängd artiklar med antisemitiskt och konpirationistiskt innehåll samt spridit propaganda för en manifestation arrangerad av nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR).

– Jag hoppar av alltihop så blir det bra. Så får någon annan ta över efter mig, sa Hellström till Expressen under intervjun.

Även Anders Stacke, SD-kandidat i Vaggeryds kommun, som dolt sin nazistbakgrund under sin kandidatur, avgår efter Expos och Expressens granskning. För väljarna presenteras han som ”VD/Företagare”. Det som inte framgår är att han haft kopplingar till vit makt-världen som sträcker sig från 90-talet och fram till nutid, bland annat som medlem i nazistiska Nationalsocialistisk front (NSF).

Stacke uppger redan under intervjun med honom att han avsäger sig sin kandidatur på grund av ”hälsoskäl”.

Jonas Lingvärn, sverigedemokratisk valkandidat i Karlshamns kommun avgår också. Efter att Expo och Expressen kunde avslöja att han sedan 00-talet funnits i vit makt-miljön och så sent som 2019 hade kontakt med vit makt-bandet Vit Legion.

Efter intervjun med Expressen, som han avbryter, skriver han i ett sms att han "hoppar av allt politiskt" och att allt bara var ”ett dåligt skämt”.

KD:are får stå kvar trots vit makt-aktivitet

Den kristdemokratiska politikern Johan Lithén i Mora får dock stå kvar på partiets valsedel. Expos och Expressen kunde tidigare under torsdagen avslöja att han varit medlem i den högerextrema organisationen Det fria Sverige. Men hans kopplingar till vit makt-sfären slutar inte där. 

På sitt konto på den ryska sociala medie-plattformen VK har han följt flera vit makt-profiler, men också de högerextrema organisationerna Nordisk alternativhöger och Nordisk ungdom.

Johan Lithén får stå kvar som kandidat för Kristdemokraterna i Mora trots att han varit medlem i Det fria Sverige och haft högerextrema kontakter på den ryska plattformen VK.
Johan Lithén får stå kvar som kandidat för Kristdemokraterna i Mora trots att han varit medlem i Det fria Sverige och haft högerextrema kontakter på den ryska plattformen VK. Foto: Sven Lindwall/Expressen

Johan Lithén berättade inte för Kristdemokraterna om att han varit medlem i vit makt-organisationen. Partiet tycker dock inte att hans medlemskap och övriga högerextrema aktivitet påverkar hans kandidatur.

– Det är naturligtvis allvarligt att vi inte haft kännedom om detta tidigare men Johan har tagit avstånd från dem och deras åsikter och ångrar att han varit medlem. Avdelningen som känner honom bäst har lyssnat på hans förklaringar, accepterat dem och har förtroende för honom att stå kvar på kommunlistan, skriver Elin Åhman, distriktsordförande för KD i Dalarna.