Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna ökade i kommunvalet i Sigtuna och tog med sina 13,7 procent ytterligare ett mandat jämfört med 2018. Ordföranden Rune Öhlund valdes i valet in i både kommunfullmäktige i Sigtuna och regionfullmäktige i Region Stockholm.

Han är tidigare moderat politiker som 2014 blev medlem i Sverigedemokraterna.

2015 valdes han första gången till partiets lokala ordförande och gruppledare för SD i Sigtuna. Efter att ha petats från uppdraget inför valet 2018 är han nu alltså tillbaka som lokal ordförande med politiska förtroendeuppdrag i både kommunen och regionen.

Festar med Hells Angels

Expo kan avslöja att SD-politikern flertalet gånger vid sidan av sina politiska uppdrag gått på fest hos Hells Angels i deras klubbgård i Uppsala.

2012 skriver han en första gång i ett inlägg på Facebook att han är på väg till Uppsala för ”barhäng hos HA”.

2017 uppger han själv att han tillsammans med 24 andra deltagit i ett ”barhäng” på Angels Place i Uppsala, arrangerat av Hells Angels Uppsala för att fira att klubben fyller fem år. Han uppger också själv att han i maj 2018 varit på fest arrangerad av Hells Angels Uppsala tillsammans med ett sjuttiotal andra.

Under flera års tid 2012–2014 sprider Rune Öhlund också innehåll från HA-kontrollerade sajten Payback. Texterna han delar från hemsidan går ofta ut på att framställa Hells Angels som en laglydig motorcykelklubb, att kritisera hur polisen behandlar bikers och att hylla HA. Han delar också länkar som leder direkt till Hells Angels Danmarks hemsida.

Bland den mängd delningar kopplade till MC-kriminalitet han gör finns också en bild som postats av kontot ”Hells Angels Mc Nomads Italy”. I bilden står det ”Support your Local Motorcycle club by keeping your mouth shut”.

Ersättare gillar Bandidos och HA

SD Sigtunas andre vice ordförande, Bruno Bergström, har till synes även han ett stort intresse för MC-klubbar med koppling till Hells Angels och Bandidos. På Facebook gillar och följer han en mängd klubbars sidor. Några är officiella sidor för Bandidos och Hells Angels, andra tillhör klubbar som är anslutna till den så kallade ”Sverigemodellen” som kontrolleras av Hells Angels. Två klubbar har den så kallade ”diamantpatchen” som tilldelas klubbar som visat stark lojalitet till Hells Angels.

Fakta: SBM och IMA – MC-Gängens suppporters

Swedish Bikers Model, SBM, är en organisation, startad och kontrollerad av Hells Angels, som består av mc-klubbar som tillhör Hells Angels närmaste krets.

För att en klubb ska tas upp i SBM krävs att de följer ett antal kriterier – ett regelverk kallat ”Sverigemodellen”.

Klubbar som ingår i Sverigemodellen förväntas delta på Hells Angels fester och måste också bjuda in Hells Angels klubbar till sina fester och exempelvis ordna med sovplats om en Hells Angels-medlem i närheten har ett sådant behov.

En klubb ansluten till Sverigemodellen har väst i enlighet med Hells Angels officiella struktur.

Diamantpatchen signalerar en djupare relation och ytterst stark lojalitet till Hells Angels.

Independent Motorcycle Association, IMA, är Bandidos motsvarighet till SBM eller Sverigemodellen.

Red and Gold family, RGF, är en sammanslutning av alla Bandidosklubbar och deras närmaste supporterklubbar.

Både SBM och IMA finns för att bredda rekryteringsbasen till de båda MC-gängen. De fungerar ofta som en språngbräda till att bli en fullvärdig avdelning av HA eller Bandidos.

Källa: Acta Publicas rapport "Makten nästa"

Ytterligare några sidor tillhör MC-klubbar som är kopplade till Bandidos genom att de delar lokal med MC-gänget eller tillhör Bandidos nätverk IMA, Independent Motorcycle Association - Bandidos motsvarighet till Sverigemodellen.

Bruno Bergström har sedan förra mandatperioden varit invald som ersättare i Sigtuna kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna och blev i årets val omvald till samma post.

SD toppar antalet outlaws-kopplade politiker

Frågan om politiker med kopplingar till och engagemang i kriminella mc-gäng aktualiserades under valrörelsen efter att researchföretaget Acta Publica och Expressen avslöjade att 64 valbara politiker hade sådana kopplingar. Sverigedemokraterna stack ut bland partierna med 38 individer kopplade till den kriminella mc-miljön på valbar plats.

I efterspelet av granskningen sa partiledaren Jimmie Åkesson att partimedlemmar ska ta avstånd från krminella MC-gäng, i synnerhet om man är förtroendevald politiker. En som vägrat lyda detta är Ultima Thule-medlemmen Ulf Hansen, som företräder Sverigedemokraterna i Nyköping. När Expressen ställde frågor till Hansen om hans kopplingar till Hells Angels vägrade han ta avstånd från MC-gänget. Enligt Södermanlands nyheter utreds han nu av partiets medlemsutskott.

Läs mer: SD:s förhållningssätt till Ultima Thule-medlemmen Ulf Hansen.

Vill inte svara på frågor

SD Sigtunas andre vice ordförande, Bruno Bergström vägrar svara på Expos frågor. Efter att han fått veta vad granskningen handlar om lägger han direkt på luren. Trots försök att skicka frågor via sms återkommer Bruno Bergström aldrig.

Regionpolitikern, kommunfullmäktigeledamoten och SD Sigtunas ordförande Rune Öhlund säger att hans kontakt med Hells Angels upphört sedan några år tillbaka. Han uppger också att en tidigare familjemedlem var med i MC-gänget.

– Jag tar avstånd från deras leverne och vad de håller på med, säger Rune Öhlund.

Under en period delar du extremt mycket material från Hells Angels och sajten Payback som är HA-kontrollerad. Hur kommer det sig?

– Jag körde mycket motorcykel då. Vi var ute mycket på träffar och rallyn, då träffar man ju massor med klubbar. Det är klart att man får kompisar då – jag ser inget konstigt med det. Men jag har ingen kontakt alls med någon MC-klubb i dag, det var länge sedan.

Texterna gör ofta gällande att HA inte är en kriminell organisation – är det en bild du delar?

– Nej, alltså, jo de kanske inte... jo de är ett kriminellt gäng, absolut.

Rune Öhlund säger att han inte känner till sin andre vice ordförande, Bruno Bergströms, samröre på Facebook med Hells Angels, Bandidos och andra klubbar lojala med gängen.

– Det är inget jag har sett. Det enda jag har sett är att han varit på party hos Sofia Hogs, säger Rune Öhlund och fortsätter:

– Han har sagt att han ska lägga av med politiken, han kom in som ersättare men jag tror att han kommer att avsäga sig det. Han tycker att han blivit för gammal och att han inte har tid med det.