Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under de senaste åren har Ulf Hansen, trummis i bandet Ultima Thule, gjort karriär inom Sverigedemokraterna. Han företräder partiet i Nyköpings kommunfullmäktige och är medarbetare och krönikör på SD-ägda nyhetssajten Samtiden. 

Ulf Hansens väg in i partiet har gått via vännen Jimmie Åkesson. Hansen har varit gäst vid flera privata fester hemma hos Jimmie Åkesson. År 2015 tog Ulf Hansen med sig resten av bandmedlemmarna i Ultima Thule för en privat spelning på en sommarfest hemma hos Åkesson. Åkessons egna band Bedårande barn och Ultima Thule har vid flera tillfällen uppträtt på samma scen. Den 28 juni arrangerades en konsert med banden i Svedala. 

I nya numret av Expo granskas Ulf Hansens väg in i Sverigedemokraterna och de idéer han idag tillåts sprida i partiet. Samtidigt som Sverigedemokraterna hävdar att de håller rent mot extremism har en av partiledarens vänner på flera punkter gjort sig skyldig till saker som i flera andra fall lett till uteslutning ur partiet. 
 

Jimmie Åkesson, Ulf Hansen, Ultima Thule
Ulf Hansen med Ultima Thule på Jimmie Åkessons sommarfest i Sölvesborg 2015. Bilden lades upp av Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon. 

Expos granskning visar att Ulf Hansen upprepade gånger visat stöd för den kriminella mc-klubben Hells Angels. År 2012 spelade han i MC-klubbens lokal i Karlstad. 

Ulf Hansen, Hells Angels
Ulf Hansen spelade i Hells Angels klubblokal 2012.

Han har under de senaste åren flera gånger poserat med vit makt-veteraner. På sociala medier har han skrivit gillande om sitt möte med basisten i vit makt-bandet Skrewdriver och lagt ut vit makt-propaganda om ett pågående folkmord på vita. 

Ulf Hansen, White Genocide
Här sprider Ulf Hansen 2015 myten om att det pågår ett folkmord på vita.

År 2015 blev Ulf Hansen skribent på SD-ägda nyhetssajten Samtiden. När SD:s riksdagsledamot Paula Bieler 2015 satt i tidningens styrelse förklarade hon att tidningen "ska vara representativ för den politik som förs och vara tydlig med den linjen och inget annat".

HELA GRANSKNINGEN FINNS ATT LÄSA I NYA NUMRET AV EXPO. 
HITTA EN BUTIK NÄRA DIG DÄR EXPO FINNS ATT KÖPA>>

Expo har läst igenom Ulf Hansens artiklar. I flera fall handlar det om texter med budskap som går emot SD:s officiella linje. 

I en artikel från 2016 med rubriken "Pågår det inte en kolonisation av Europa?" menar han att "Ursprungsbefolkningens livsrum beskärs". "Vad är det för moral som ger stöd åt att Europa ska vara den enda kontinenten i världen där ingen del av den exklusivt ska tillhöra européerna?" 

Resonemanget bygger på en form av etnisk nationalism, som går stick i stäv med SD:s linje som säger att det är kulturen, inte hudfärgen eller etniciteten, som ska vara homogen. 

År 2017 skrev Hansen artikeln "När historien suddas ut”. I den försvarar han deltagarna i vit maktdemonstrationen i Charlottesville där en motdemonstrant dödades. Demonstrationen samlade USA:s mest extrema nationalistgrupper. 

"Av egen erfarenhet från en rad demonstrationer till stöd för Karl XII kan jag med säkerhet poängtera att de flesta nationalister som träffades i Charlottesville inte deltog för att ställa till bråk och de var inga extremister, de var patrioter som opponerar sig mot globaliseringens baksida. De ville demonstrera mot vad de uppfattar som ett övergrepp mot sina förfäder, sin ödesgemenskap." 

Hansen lyfter återkommande fram kritik mot utvecklingen efter franska revolutionen 1789, som han framställer som den tidpunkt då samhället i väst började gå i fel riktning. En bärande idé bland nyfascistiska grupper. 

Expert: "Han är antidemokrat"

En av Sveriges främsta experter på nyfascism, sociologiprofessorn Göran Dahl, har läst flera av Hansens texter. 

- I den delen av det vi menar med demokrati som innefattar de inviduella fri- och rättigheterna är han antidemokrat. Det är den logiska slutsatsen man kan dra av Ulf Hansens idéer i Samtiden. Idéerna låter som det som propageras av nyfascistiska miljöer, säger Dahl. 

Expo har inför publiceringen i tidskriften och inför denna webbpublicering sökt Sverigedemokraterna och Ulf Hansen för en kommentar. Expo har även sökt Samtidens chefredaktör Dick Erixon för en kommentar inför denna förkortade webbpublicering.

Varken SD, Ulf Hansen eller Dick Erixon har velat svara på Expos frågor.