Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På tisdagen rapporterade Expo Idag att chefredaktören Jan Sjunnesson lagt ut en grovt antimuslimsk och homofobisk film på Facebook. I filmen ställs bland annat krav på att muslimer ska deporteras och muslimer pekas ut som pedofiler. Sjunnesson kommenterade filmen med:

"Tuff kristen amerikanska gör fullständigt ned islam. Inget för känsliga islamofiler."

Sjunnesson har även kontaktat och uppmanat rasideologen och antisemiten Henrik Palmgren att på sin sajt Red Ice Creations uppmärksamma en av hans böcker. I sociala medier har Sjunnesson återkommande spridit material och nyhetskällor kopplade till den rasideologiska miljön, bland annat nazistsajten Realisten.

Samtiden ägs av bolaget Samtid och Framtid AB, som är ett dotterbolag till Sverigedemokraternas bolag Blåsippan AB. Riksdagsledamoten Paula Bieler, är suppleant i Samtid och Framtid AB. Hon uppger att Jan Sjunnessons kontakter med Henrik Palmgren och Sjunnessons förehavanden på sociala medier kommer att granskas.

– Vi måste titta på vad han sagt och gjort. De citat som finns i filmen även om han själv inte uttryckt dem är inte förenliga med vare sig Sverigedemokraterna eller vad en socialkonservativ tidning ska stå för. Det är något vi måste titta på, säger Paula Bieler

Hur ser du på att han även gillande kommenterat den antimuslimska filmen?

– Det är något vi får titta på hur det kommer sig att han skrev så och om det finns mer som inte kommit fram.

– Det är självklart också problematiskt att sprida hatiskt eller rasistiskt material. Nu har jag inte sett materialet själv så vill jag inte kommentera det, men principiellt är det fel, fortsätter Bieler.

Hur tänker du kring att han vill uppmärksammas av en antisemitisk sajt?

– Jag kan inte uttala mig om hans kontakter närmare innan jag vet hur det sträcker sig och vad han gör. Det viktigaste är var han själv står för och uttrycker. Sedan är det absolut viktigt att inte kopplas ihop i fel sammanhang.

Vad händer nu?

– Vi får se om han är lämplig som företrädare. Man ska vara representativ för den politik som förs och vara tydlig med den linjen och inget annat. Vad som sker nu beror på om han står för de åsikter som vi står för. Då får vi vara tydliga med att det också måste visa sig i hur han agerar. Har han andra åsikter är det inte lämpligt att han är kvar. Jag måste kolla över vad som hänt och ta reda på hur han tänkt kring olika medverkan och spridning av material, säger Bieler.

Jan Sjunnesson är inte den första inom den sverigedemokratiska sfären som kritiserats för att ha spridit rasistiska myter om muslimer. I flera fall har Sverigedemokraterna även försvarat mytspridningen. Ett exempel är Michael Hess, tidigare vice ordföranden för Sverigedemokraterna i Karlskrona, som fälldes för hets mot folkgrupp efter att han bland annat påstått att det är "djupt inrotat i islams kultur" att våldta. Michael Hess fick trots utspelet och domen stöd av flera ledande sverigedemokrater, bland dem partisekreterare Richard Jomshof, som hävdade att Hess hade rätt "i sak".

Jan Sjunnesson vill inte kommentera Sverigedemokraternas kritik mot honom. Tidningen Samtiden lanserades 2014 och har sedan dess kantats av bakslag. Riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) utreds för grovt skattebrott efter oegentligheter i Samtidens ägarbolag Samtid och Framtid AB.

Läs mer om SD på sajten Sverigedemokraternas vitbok

Ämnen i artikeln